Ylva Johansson utfrågas i EU-parlamentets utskott med ansvar för migration och inrikes frågor.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kritik mot Ylva Johansson för otydliga svar

Flera parlamentariker anklagar Sveriges kommissionärskandidat Ylva Johansson för att sväva på svaren om hur hon vill sy ihop ett nytt gemensamt europeiskt migrations- och asylpaket. Johansson försvarade sig med att asylfrågan är så kontroversiell att hon inte på förhand kan binda sig vid en viss lösning.

Sveriges kandidat till nästa EU-kommission, Ylva Johansson (S), frågades på tisdagen ut i parlamentets Libe-utskott där hennes ansvarsområden migration- och inrikesfrågor behandlas.

Henne största uppgift för de kommande fem åren, om hon blir godkänd, blir att få ett nytt asyl- och migrationspaket på plats. I dag är frågan i det närmaste död då den sedan flera år blockeras av en grupp regeringschefer i Europeiska rådet. Johansson tror dock att det är möjligt att driva genom ett nytt regelverk.

– Jag tror att det finns en ny impuls nu med en ny kommission, sade Johansson som inför utfrågningen medgav att hon var nervös.

Hennes plan för att låsa upp blockeringen är att samtala med alla medlemsländer och EU-parlamentet för att försöka hitta vägar fram. En rad EU-parlamentariker efterfrågade mer konkreta förslag på hur hon ska övertyga medlemsländerna att gå med på en ny gemensam asylpolitik när de hittills satt klackarna i marken.

– Ni kommer inte få ett konkret svar. Min första prioritet är att låsa upp situationen och hitta gemensamma nämnare. Det kommer att bli svårt. Jag kan inte binda mina händer, sade Ylva Johansson som tillade att hon inte tror att det kommer några konkreta förslag de närmaste 100 dagarna.

Hon hoppades kunna fortsätta med de delar av det liggande asylförslagets sju lagstiftningsakter där medlemsländerna och EU-parlamentet redan enats preliminärt.

– Jag vill inte starta från början. Mitt förstaval är att fortsätta med det som finns, sade Johansson som tillade att ett misslyckande att få fram ett nytt asylpaket under de kommande fem åren inte är ett alternativ.

På flera frågor, om bland annat räddningsinsatser i Medelhavet, lovade Johansson att hon skulle återkomma med svar om och när hon får uppdraget.

– Du riskerar att bli känd som ”jag-återkommer-kommissionären”, kritiserade den portugisiske kristdemokraten Paulo Rangel Johanssons något svävande svar.

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé frågade Ylva Johansson vad hon ska göra för att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet. Men ansåg sig inte heller få något tillräckligt utförligt svar.

– Jag tror att Europaparlamentet förväntade sig mer raka svar på de frågor som ställdes och det var alldeles för mycket om att hon skulle återkomma. Det blev rätt irriterat, säger Tobé efter utfrågningen.

Partigruppernas representanter i utskottet samlas inom kort för att utvärdera Johanssons insats. Tobé tvekar dock på att hon kommer få godkänt direkt.

– Min bedömning är att hon inte kommer få ett omedelbart grönt ljus, säger Tobé. 

Centerpartiets Abir Al-Sahlani gör delvis samma bedömning och anser att Johansson hamnat i ett svårt läge. 

– Hon bad att få återkomma i många frågor. Det kan skapa frustration hos EU-parlamentarikerna som väntar på något konkret att ta ställning till, sade Al-Sahlani som dock förstod Johanssons taktik att inte på förhand binda sig vid en eller annan lösning.

Abir Al-Sahlani tror dock att Johansson kommer att få godkännande från utskottet. 

Socialdemokraternas Helène Fritzon, tidigare migrationsminister, menade att Johanssons ansvarsområde är ett av absolut svåraste i EU med stor polarisering mellan medlemsländerna.

– Hon kan inte och ska inte ge konkreta svar, sade Fritzon efter utfrågningen.

Johansson: Rätt att inte vara för konkret

Efter utfrågningen, som klockade strax över två timmar, sade Johansson att hon gjorde rätt att inte svara alltför konkret på frågorna i nuläget.

– Det uppdrag jag fått att sätta samman är en ny asylpakt är ett väldigt svårt uppdrag för alla vet hur låst situationen varit i flera år. Det betyder att jag inte kan ge konkreta svar på vad exakt en sådan pakt kommer innehålla, säger Johansson som tillägger att det nu blir upp till utskottet att bedöma om hennes svar varit tillräckliga. Hon hoppas bli godkänd direkt.

Om minst en tredjedel av utskottet ledamöter inte ger Johansson grönt ljus kan det be henne återkomma med skriftliga svar på de frågor där man kräver förtydligande. Hon kan även komma att kallas till en ny utfrågning om utskottet fortfarande inte är nöjt. Det hör inte till ovanligheterna och hände exempelvis Sveriges nuvarande EU-kommissionär Cecilia Malmström vid hennes utfrågningar för fem år sedan.