Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har utsetts av regeringen som Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär efter Cecilia Malmström som avgår i höst.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige nominerar Ylva Johansson till EU-kommissionen

Regeringen nominerar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som ny svensk EU-kommissionär.

– Ylva Johansson är mycket kompetent med lång erfarenhet av både regeringsarbete, EU-arbetet i ministerrådet och kontakter med EU-kommissionen, sade statsminister Stefan Löfven (S) i uttalande på torsdagen.

Vilket ansvarsområde som Ylva Johansson ska få är en förhandlingsfråga mellan statsminister Stefan Löfven och den tillträdande ordföranden Ursula von der Leyen. Därefter ska Europaparlamentet hålla enskilda utskottsförhör med alla  kommissionärskandidater och i slutändan ge sitt godkännande för den nya EU-kommissionen. 

– Jag är mycket glad och hedrad över att ha fått regeringens förtroende att bli nominerad som EU-kommissionär för Sverige. Den nya EU-kommissionen har en stor uppgift i att driva EU-arbetet framåt på klimatområdet, för fler jobb, grundläggande europeiska värderingar och säkerhet, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson har varit arbetsmarknadsminister sedan 2014. Sammanlagt har hon varit minister i elva år undre tre olika statsministrar sedan 1994.