Ursula von der Leyen besöker den konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet, den enda som hittills uttryckt sitt stöd för den tyska försvarsministern som nästa kommissionsordförande. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Socialdemokrater borde rösta för von der Leyen

De svenska Socialdemokraterna, med allt sitt tal om överenskommelser, ansvarstagande och jämställdhet, borde rösta för den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen som nästa kommissionsordförande. Det skriver de fyra moderata EU-parlamentarikerna i en debattartikel.

När Europaparlamentet nu samlas i Strasbourg kommer vi moderater att rösta för Ursula von der Leyen som EU-kommissionens nya ordförande. Att vi får en ny kommissionsordförande på plats är avgörande för att vi snabbt ska kunna komma igång med arbetet för att lösa gränsöverskridande samhällsproblem och öka friheten och tryggheten i Europa.

Årets Europaval visade ett brett stöd för idén om ett enat Europa, framför krafter som vill gå mot mer av splittring och konflikt. Därför är det centralt att vi fortsätter arbeta för att hålla ihop Europa.

Efter ett historiskt EU-toppmöte nåddes också nyligen ett balanserat beslut om hur de nya ledande positionerna inom EU ska fördelas. Det avspeglar även valresultatet, vilket var grundläggande för att värna demokratiska processer.

Nominering av Ursula von der Leyen skapar förutsättningar för att vi ska få en bra kommissionsordförande, som tror på Europasamarbetet och som pekat på förslag inom en rad angelägna framtidsfrågor.

I ett osäkert omvärldsläge, med ett allt aggressivare Ryssland och ett Kina med höjda globala ambitioner, är det exempelvis viktigt att von der Leyen betonat en förstärkt utrikes- och säkerhetspolitik.

Det behövs också en mer effektiv klimatpolitik. De ökade klimatambitioner som presenterats – krav på att målet för utsläppsminskningar inför 2030 måste öka till 50 procent och att EU ska bli klimatneutralt senast 2050 – är därför betydelsefulla.

Att von der Leyen även lyft fram vikten av att värna rättsstatens principer har varit avgörande. Rättsstaten är kärnan i Europasamarbetet. Alla länder i EU är med och stiftar lagar och fattar beslut som gäller i Sverige. Rättsstaten är dessutom nödvändig för att den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital och människor ska fungera. Att länder som Polen, Ungern och Rumänien nu underminerar rättsstaten är ett hot mot hela Europasamarbetet. Det måste bemötas resolut.

Vi moderater kommer inte hålla med en kommission ledd av von der Leyen i alla frågor. Men vi menar att hon har bäst möjlighet att leda en kommission som svarar på de utmaningar Europa står inför.

Nu står det klart att såväl de gröna partierna som vänsterpartierna och Sverigedemokraterna i Europaparlamentet kommer att rösta nej till förslaget till ny kommissionsordförande. Ännu återstår dock besked om hur den socialdemokratiska partigruppen ska rösta.

De svenska Socialdemokraterna, med allt sitt tal om överenskommelser, ansvarstagande och jämställdhet, borde därför ta ansvar och rösta för von der Leyen.

De som däremot väljer att rösta nej måste i stället vara beredda på att försvara vad som kan bli en utdragen ”kommissionskris”. Det skapar såväl oreda i Europapolitiken som försvårar och försenar reformer som både Europa och Sverige behöver.

Vi vill i stället lägga all kraft på att se till att Europa fokuserar på rätt uppgifter. Det handlar om att öka Europas tillväxt, driva en mer modern och effektiv klimatpolitik, bekämpa den organiserade brottsligheten och terrorismen samt få en kontrollerad och förutsägbar invandringspolitik på plats.

 

Tomas Tobé (M)
Delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet

Jessica Polfjärd (M)
Europaparlamentariker

Jörgen Warborn (M)
Europaparlamentariker

Arba Kokalari (M)
Europaparlamentariker