Fyra EU-ledare samtalar på torsdagens toppmöte. Tysklands Angela Merkel, Nederländernas Mark Rutte, Frankrikes Emmanuel Macron och Luxemburgs Xavier Bettel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nytt EU-toppmöte om toppjobb

EU-ländernas ledare misslyckades att enas om vilka som ska få de åtråvärda toppjobben i unionen och att ställa sig bakom ett viktigt klimatmål. 

Oenigheten var allt för stor bland stats- och regeringscheferna på torsdagen för att enas om vilka som ska få de fem topposterna i EU.

– Det fanns inte majoritet för någon kandidat, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid tvåtiden på natten till fredag. 

Han utlyste ett nytt toppmöte för ledarna på söndag 30 juni och ska till dess fortsätta förhandlingarna med EU-parlamentet.

Ingen klimatneutralitet

EU-ledarna misslyckades även med att nå enighet om att unionen ska bli klimatneutral till år 2050. Polen, Tjeckien, Ungern och Estland blockerade ett sådant ställningstagande som bland annat Sverige drivit på för.

Statsminister Stefan Löfven är ändå positiv.

– Vi är 24 av 28 som säger att 2050 är det år som gäller. Det är ett uttryck för att det är en väldigt stark majoritet för det, sade Löfven efter mötet.

Annons

Mötesordförande Donald Tusk var försiktigt optimistisk om att de fyra länderna kan ändra sig.

– Vi har goda skäl att tro att detta kan ändras eftersom inget land uteslöt möjligheten att ta ett positivt beslut under de kommande månaderna, sade Tusk.

Wendel Trio, chef på miljöorganisationen Climate Action Network, är dock mer kritisk och kallar utfallet oansvarigt.

– Det är svårt att tro att dessa fyra regeringar, drivna av sina utsläppsindustriers smala intressen, lyckades motsätta sig den brett stödda och nödvändiga höjningen av EU:s klimatambitioner, sade Trio i ett uttalande.

Enighet om framtidsplan och Rysslandssanktioner

Stats- och regeringscheferna enades däremot om en ny så kallad strategisk agenda för EU:s arbete under de kommande fem åren. Ledarna pekar i den ut fyra huvudfrågor som EU ska fokusera på (se faktaruta).

Man förlänger även sina EU-sanktioner som infördes 2014 mot Ryssland för landets annektering av delar av Ukraina med ett år. Man kräver att Ryssland friger de ukrainska sjömän som hålls fångna, återlämnar de beslagtagna fartygen och säkerställer fri passage för alla fartyg genom Kertjsundet.

Fortsatt möte om euron och brexit

Under fredagen fortsätter EU-toppmöten men då i form av ett eurotoppmötet där valutasamarbetet ska diskuteras. Stats- och regeringscheferna ska även bli informerade i brexitfrågan och hur väl förberett EU är om Storbritannien lämnar utan ett utträdesavtal. Inga nya beslut väntas