Annons

Maroš Šefčovič , EU-kommissionär med ansvar för energiunionen, vid tisdagens presskonferens i Bryssel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-analys: Mer krävs för att nå klimatmålen

Efter att granskat ländernas energi- och klimatplaner uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att ha en mer ambitiös klimatpolitik för att nå de uppsatta målet 2030.

För första gången har alla EU-länder skickat in utkast på sina tioåriga klimat- och energiplaner till kommissionen så att den kan granska hur väl de klarar att nå unionens klimatmål till 2030.

– Det saknas fortfarande några procentenheter för att nå 2030-målen. Men glappen är inte oöverstigliga, sade ansvarig EU-kommissionär Maroš Šefčovič på tisdagen.

Till 2030 finns tre övergripande EU-mål – minska utsläppen av växthusgaser med minst 40 procent, öka andelen förnybar energi till minst 32 procent och minska energiförbrukningen med minst 32,5 procent.

Energikommissionär Miguel Arias Cañete talade om att det på de flesta områden finns ”utrymme för förbättringar” efter att ha analyserat medlemsländernas planer.

Medlemsländerna har fram till årsskiftet på sig att lämna in sina slutgiltiga energi- och klimatplaner och kommissionen uppmanar alla att bli mer ambitiösa till dess.

Annons

Krav på klimatneutralt EU till 2050

Vid veckans EU-toppmöte på torsdag och fredag ska medlemsländernas stats- och regeringscheferna ta ställning till huruvida unionen ska vara klimatneutralt till 2050.

– Bollen ligger hos rådet. Vi har möjlighet att skicka en tydlig signal om att våra medlemsländer är väldigt ambitiösa i att bekämpa klimathotet, sade Arias Cañete.

EU-ministern hoppfull

Den svenske EU-ministern Hans Dahlgren (S), som i dag träffar sina kollegor i Luxemburg för att förbereda inför toppmötet, är hoppfull om att ledarna ska ställa sig bakom klimatmålet till 2050.

– Vi går i rätt riktning. Antalet länder som stödjer det målet har ökat sedan förra gången vi diskuterade det på ett EU-toppmöte, sade Dahlgren inför mötet.

Enligt Euractiv ställer sig 18 EU-länder bakom 2050-målet. Så sent som i denna vecka rapporterade Europaportalen att tunga Tyskland byter fot från att tidigare ha bromsat till att nu stödja målet. När frågan diskuterades vid det förra ordinarie EU-toppmötet i mars var endast åtta medlemsländer, däribland Sverige, för.