Svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) röstade på måndagen nej till EU:s nya upphovsrättsdirektiv .Här tillsammans med Spaniens jordbruksminister Luis Planas Puchades vid ett möte tidigare i vår.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ja till upphovsrättsdirektiv – 19 länder röstade för

En majoritet av EU-länderna röstade på måndagen ja till EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Sex länder röstade dock nej, däribland Sverige.

Det nya upphovsrättsdirektivet har vållat mycket debatt, inte minst i Sverige. I fredags fällde dessutom en klar majoritet av riksdagspartierna regeringens linje att rösta ja till direktivet. Även Socialdemokraternas koalitionspartner Miljöpartiet gick emot regeringens förslag.

Men på måndagens förmiddag stod det klart att 19 länder, däribland Tyskland, givit grönt ljus för upphovsrättsdirektivet.

Det klubbades som en så kallad A-punkt som man är överens om på rådet för jordbruk och fiske. Den svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) tvingades rösta nej efter utfallet i EU-nämnden – det vill säga mot regeringens egen position i frågan.

Även Nederländerna, Luxemburg, Finland, Polen och Italien ville avvisa direktivet, medan tre länder: Belgien, Estland och Slovenien tvekade och lade ned sina röster.

19 länder röstade för

Sammantaget röstade alltså 19 länder med motsvarande 71 procent av EU:s befolkning för direktivet.

För att en blockerande minoritet skulle ha kunnat blockera direktivet hade det krävs att åtminstone ett befolkningsmässigt stort land, som exempelvis Tyskland, hade röstat nej.

Direktivet är nu formellt sett antaget och EU-länderna ska därmed införa det i sina egna lagstiftningar inom två år. Justitieminister Morgan Johansson (S) sade i fredags att om direktivet röstas igenom, kommer regeringen att tillsätta en utredning kring hur det ska implementeras i svensk lag.