Cecilia Wikström, Liberalernas EU-parlamentariker.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Wikström om EU-valet: Liberalerna klarar spärren

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström om risken att partiet tvingas lämna Europaparlamentet i maj: – Jag har väldigt svårt att se att vi åker ut, kommenterar hon.

Liberalerna var en av två stora förlorare när Europaportalen nyligen presenterade årets första svenska opinionsundersökning kring hur svenskarna tänker rösta i valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Partiet tappade dryga sex procentenheter av rösterna. Man föll från 9,91 procent i EU-valet 2014 till 3,8 procent och landade under fyraprocentsspärren, enligt Sifo som utförde studien på uppdrag av Europaportalen. Liberalerna skulle därmed ha åkt ur parlamentet, om det hade varit val i dag, liksom Feministiskt initiativ.

Men enligt Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) kommer partiet att hämta igen opinionsraset de kommande månaderna innan valet den 26 maj.

– Jag är ingen expert på opinionsundersökningar men jag tyckte att prognosen såg ut ungefär som i riket i stort, och det kan ju bero på att valrörelsen inte kommit igång än, säger hon i en kommentar.

Wikström toppar partiets EU-lista inför valet i maj och är, tillsammans partikollegan Jasenko Selimovic, partiets enda nuvarande ledamöter i parlamentet. Men Selimovic lämnar och i stället står nu Said Abdu på andra plats på partiets EU-lista.

Men hur ser du på risken att Liberalerna åker ur parlamentet?

– Jag har väldigt svårt att se att vi kan åka ur för vi är ju det parti som har den mest genomtänkta Europapolitiken. Men jag tror att vi kommer att behöva mer tid att presentera vårt valmanifest. Vi var först ut och vi har en hel katalog som täcker politik inom olika områden som vi vill berätta om.

Liberalerna ingår i parlamentet i en partigrupp vid namn Alde, som är ganska okänd i Sverige. Till den väntas också exempelvis den franska presidenten Emmanuel Macrons parti La République En Marche ansluta sig efter valet.  

Borde Alde, som Liberalerna och även Centern tillhör, bli bättre på att nå ut med sin politik även här i Norden?

– Ja absolut, Alde behöver profilera sig mer. När jag är ute och pratar, berättar jag alltid om Alde. Många svenskar tror att vi Liberaler har ett allianssamarbete i parlamentet, men så är inte fallet. Vi ingår i olika partigrupper och folk har exempelvis väldigt svårt att se att Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i samma grupp som Viktor Orbán, säger Wikström och syftar på att den ungerska premiärministerns parti Fidesz ingår i EPP, Europeiska folkpartiet.

Liberalerna ska ju byta partiledare i höst, men någon ny är inte utsedd. Kan det bidra till att svenska väljares osäkerhet kring huruvida de ska lägga sin röst på partiet eller inte?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Det viktigaste är var vi står i Europafrågorna. Vi vill bland annat se ökat samarbete på fler områden, och det viktiga i en orolig tid är att EU står starkt, säger Cecilia Wikström.

Enligt Sifo-undersökningen växer M, KD, S och V med ett varsitt mandat, SD med två mandat, medan MP förlorar två av sina fyra platser och L och Fi åker ut.