Annegret Kramp-Karrenbauer, ledare för tyska kristdemokratiska CDU. Arkivbild.

Bild: CDU / Laurence Chaperon

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny tysk ledare: Europa måste bli starkare

Ledaren för de tyska kristdemokraterna Annegret Kramp-Karrenbauer svarar på president Emmanuel Macrons vision om ett framtida EU. Men hennes förslag är mer återhållsamma än fransmannens.

Annegret Kramp-Karrenbauer, partiledare för tyska kristdemokratiska regeringspartiet CDU, och möjlig arvtagare till nuvarande förbundskansler Angela Merkel har för första gången stakat ut en större vision för ett framtida EU.

Hon argumenterar för att unionen måste bli starkare för att kunna stå emot internationella spelare som Kina och USA.

”Vill vi i slutändan ge efter för andras sociala och politiska idéer eller önskar vi stolt stå upp för ’den europeiska livsstilen’, eller vill vi spela en aktiv roll i att skapa vår framtida globala samexistens? Vårt Europa måste bli starkare”, skriver Kramp-Karrenbauer som tilläger att stödet för EU nu är större än någonsin.

Helgens inspel kommer som ett svar på den franske presidenten Emmanuel Macrons appell i förra veckan om att EU behöver reformeras. De två visionerna delar flera förslag men skiljer sig även åt enligt traditionellt tyska och franska hållningar i EU-politiken. Hennes förslag är något mer återhållsamma än Macrons.

Med och mot Macron

Både liberalen Macron och kristdemokraten Kramp-Karrenbauer vill bland annat satsa på ökat yttre gränsskydd och en gemensam asylpolitik med omfördelning av flyktingar. De vill se större EU-samarbete kring innovation och försvar och inleda ett nytt partnerskap med Afrika.

Men Annegret Kramp-Karrenbauer vänder sig mot Macrons idé om att införa minimilöner i EU och att euroländerna skulle låna pengar tillsammans. Hon går även mot franska hjärtefrågor som tullar på jordbruksprodukter.

Europakompatibel islam

Enligt Annegret Kramp-Karrenbauer är en av framtidens huvudfrågor huruvida Europa kan skapa incitament för att ”tillåta en form av islam som är kompatibel med våra värden”. Religion är i princip en helt nationell fråga i EU men hon vill inrätta europeiska läroplatser för imamer.

CDU-ledaren menar att EU-samarbetet måste stå på två ben – mellanstatligt och överstatligt – men att medlemsländerna utgör kärnan.

”EU-institutionernas arbete kan inte hävda något moralisk överhöghet över nationella regeringars samarbete. Ett nytt EU kan inte grundas utan nationalstaterna: de tillhandahåller demokratisk legitimitet och identifikation”, skriver Kramp-Karrenbauer och tillägger att alla EU-länder måste involveras i bygget av det nya EU.

Framtidsdebatt på is

Efter att britterna röstade för att lämna EU försökte EU-kommissionen dra igång en större debatt i medlemsländerna om vilken väg man vill att unionen ska ta. Kommissionen lade fram sex diskussionsunderlag med fem olika scenarier för medlemsländerna att ta ställning till. Men frågan har sedan dess lagts på is. Vid ett toppmöte i rumänska Sibiu 9 maj kommer unionens framtid tas upp av de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer men aptiten på mer omfattande förändringar väntas inte vara stor.