Cecilia Wikström tvingas lämna Liberalerna i och med att hon vägrar lämna sina styrelseuppdrag. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Petad Wikström: Inte något jag önskar min värsta fiende

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström sparkas som partiets toppkandidat men blir kvar mandatperioden ut i Europaparlamentet.

Cecilia Wikström har under måndagsmorgonen kommenterat Liberalernas beslut att peta henne från partiets lista inför EU-valet, som hon sedan tidigare var utsedd att toppa.

– Jag tycker att jag har varit utsatt för någonting som jag inte önskar min värsta fiende, sade hon i Morgonstudion i SVT på måndagen.

Liberalernas styrelse ställde Wikström inför ett ultimatum: att lämna de styrelseuppdrag i hon har i bolagen Beijer-Alma och Elekta eller att bli petad från partiets EU-vallista.

Partiet kände till sidouppdrag

Men Cecilia Wikström har hållit fast vid att hennes sidouppdrag, på vilka hon tjänar 70 000 kronor extra i månaden, går att förena med hennes uppdrag som EU-parlamentariker. Hon har dessutom pekat på att Liberalerna och den valberedning som föreslagit henne som partiets förstanamn inför valet, har haft kännedom om hennes uppdrag.

Om detta sade Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm i fredags till SVT:

– Vi visste om hennes uppdrag, men vi gjorde en felbedömning när vi godkände dem. Jag tar på mig ansvaret för det.

Cecilia Wikström menar att partiledningen har reagerat med panik på mediernas skriverier om saken.

– Botten är inte nådd nu, botten är ur, sade hon till SVT.

Stannar kvar perioden ut

Hon sade också att hon kommer att sitta kvar i EU-parlamentet mandatet ut.

– Jag ska fullfölja mitt uppdrag i parlamentet med värdighet och med kvalitet till sista dagen, sista juni. Därefter ska jag ha en lång semester och sedan ska jag börja titta efter jobb, tänker jag.

Enligt uppgifter till Europaportalen kommer Liberalernas valberedning att ta fram förslag på en ny kandidat till att toppa EU-vallistan, som sedan ska spikas av ett partiråd. När detta sker är dock ännu oklart.