Annons

Viktor Orbán, ledare för ungerska regeringspartiet Fidesz, ber nu om ursäkt för att ha kallat andra europeiska ledare "nyttiga idioter"

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Orbán ber M och KD om ursäkt

Efter att ha kallat de partier som vill utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz ur europeiska partigruppen EPP för ”nyttiga idioter” har premiärministern Viktor Orbán nu skickat ett brev där han ber om ursäkt. Men Moderaternas Gunnar Hökmark ger inte mycket för ursäkten.

”Jag vill härmed be om ursäkt om ni upplevde att mitt citat var personligen kränkande”, skriver den ungerske premiärministern i ett brev som har skickats till ledarna för de 13 partier som sagt att de vill utesluta Fidesz ur EPP – paraplyorganisationen som samlar Europas konservativa och kristdemokratiska partier och utgör den största gruppen i EU-parlamentet.

Brevet kommer efter att Orbán i tisdags haft ett möte med den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern och gruppledaren för EPP Manfred Weber. Weber har ställt tre krav på Orbán för att Fidesz ska kunna vara kvar i EPP varav ett är att Orbán ber om ursäkt till de EPP-medlemmar som han har kränkt.

Moderaterna och Kristdemokraterna med bland adressaterna

Bland de 13 partierna som fått brevet finns svenska Moderaterna och Kristdemokraterna som är med och driver kravet på att Fidesz ska lämna EPP. Detta bland annat efter att den ungerska regeringen lanserat en landsomfattande kampanj mot EU:s migrationspolitik där man utmålat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som även han tillhör EPP, som måltavla.

I sitt brev ber Orbán dock inte om ursäkt för sin politik utan står istället fast vid att Fidesz inte delar de andra partiernas syn på migration eller ”skyddet av den kristna kulturen”. Han säger också att uttrycket “nyttiga idioter” är ett citat från Lenin som syftade till att kritisera en viss politik och inte enskilda politiker.

Vidare ber Viktor Orbán mottagarna av brevet att omvärdera sitt beslut att föreslå en uteslutning av Fidesz.

Hökmark står fast vid kritik

Men EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) menar att detta brev inte ändrar hans uppfattning om att det ungerska regeringspartiet bör uteslutas.

– Det ändrar inget. Det handlar inte om enskilda företeelser eller förolämpningar utan om värderingar som Orbán själv säger skiljer sig från EPP, liksom om en politik som underminerar rättsstaten och den liberala demokratin, säger Hökmark till Europaportalen.

Frågan om uteslutning ska tas upp på EPP:s församling på onsdag i nästa vecka.