Den brittiska premiärministern Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter måndagens uppgörelse.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Sista chansen” – ny uppgörelse mellan EU och May

Storbritanniens premiärminister Theresa May har fått ett sista bud från EU som ska göra det möjligt för henne att få stöd för utträdesavtalet i det brittiska parlamentet.

Vid ett blixtinsatt möte på måndagskvällen enades EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May om nya klargöranden och försäkringar kring så kallade irländska nödlösningen. Sådana garantier har varit ett krav från det brittiska underhuset som oroas för att landet riskerar att permanent hamna i en tullunion med EU om man inte lyckas förhandla fram ett nytt frihandelsavtal med unionen.

Enligt Juncker är detta så långt EU-sidan kan sträcka sig för att tillmötesgå de brittiska kraven och att detta är den sista chansen Theresa May får från EU för att lösa frågan.

– Det blir inga fler klargöranden av klargörandena, inga fler försäkringar av försäkringarna om omröstningen faller i morgon [tisdag]. Detta är allt, sade Juncker som tillade att brexit kan utebli om de brittiska ledamöterna inte röstar för avtalet som EU och regeringen enades om innan årsskiftet.

Garantier mot permanent tullunion

EU-sidan har gått med på fyra klargöranden och garantier kring den irländska nödlösningen. Nödlösningen, eller backstoppet, är en försäkring om att det inte ska uppstå någon hård gräns med fysiska kontroller mellan republiken Irland och brittiska Nordirland i det fall EU och Storbritannien inte lyckas enas om ett framtida handelsavtal efter att landet lämnat.

Kritiska brittiska politiker menar att nödlösningen riskerar att göra att Storbritannien permanent hamnar i en tullunion med EU. Att vara kvar i tullunionen skulle innebära att Storbritannien inte kan förhandla fram några egna internationella frihandelsavtal.

– I dag har vi säkerställt rättsliga förändringar. Nu är tid att mötas och stödja detta förbättrade utträdesavtal, sade Theresa May.

Måndagens förhandlingar har syftat till att finna förtydliganden och försäkringar för brittiska ledamöter att Storbritannien inte blir fast i EU:s tullunion.

–Om [nödlösningen] skulle träda i kraft skulle den aldrig bli en fälla. Om endera sidan skulle agera svekfullt finns det en rättslig väg ut för den andra parten, sade Juncker.

Irland är det EU-land som drivit hårdast på för att nödlösningen ska finnas och har varit oroliga för att EU ska urvattna utträdesavtalet. Men den irländske premiärministern Leo Varadkar gav på tisdagsmorgonen klartecken till de nya garantierna.

Kronjurist: Minskad men inte eliminerad risk att fastna i tullunionen

Inför tisdagens omröstning i det brittiska parlamentet, som väntas äga rum efter klockan åtta svensk tid, har regeringens högsta juridiska rådgivare, kronjuristen Geoffrey Cox, gjort ett uttalande om hur han ser på uppgörelsen och huruvida den ger tillräckliga garantier för att Storbritannien inte ska riskera att fastna i en tullunion med EU på obestämd tid. 

”Jag anser nu att [måndagens uppgörelse] minskar risken för att Storbritannien på obegränsad tid och ofrivilligt [blir kvar i tullunionen]”, skriver Cox och tillägger att detta bara avser de fall EU då agerar svekfullt eller inte gör sitt bästa för att förhandla fram en bättre lösning. 

Geoffrey Cox anser dock att den ”rättsliga risken förblir oförändrad” i övriga fall och att Storbritannien då inte kommer kunna lämna tullunionen utan EU:s godkännande.

Kronjuristens uttalande väntas spela en viktig roll för hur många av de brittiska ledamöterna kommer rösta om utträdesavtalet.

Oppositionella Labour-partiets ledare Jeremy Corbyn har redan uppmanat ledamöterna att rösta nej till uppgörelsen.

”Premiärministerns förhandlingar har misslyckats. Gårdagens uppgörelse med EU-kommissionen innehåller inget som når upp till de förändringar som Theresa May lovade parlamentet”, twittrade Corbyn.