Storbritanniens premiärminister Theresa May i samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Nytt brittiskt nej betyder hård brexit

Inför dagens EU-toppmöte sätter den franske presidenten Emmanuel Macron ned foten mot britterna och säger att ett tredje nej till utträdesavtalet leder till att Storbritannien kraschar ut ur unionen i nästa vecka.

Det brittiska utträdet ur EU ställs i dag torsdag på sin spets när medlemsländernas högsta ledare ska ta ställning till premiärminister Theresa Mays senaste brexitbegäran om att skjuta upp utträdet till 30 juni.

I går onsdag rekommenderade toppmötesordföranden Donald Tusk stats- och regeringscheferna att gå med på den brittiska begäran om en förlängning av brexitförhandlingarna på ett villkor.

– Jag tror att en kort förlängning är möjlig men det kommer att hänga på en positiv omröstning om utträdesavtalet i underhuset, sade Donald Tusk.

Mays begäran hänger alltså på att det brittiska underhuset innan utträdesdatumet 29 mars på fredag i nästa vecka, vid tredje försöket, röstar för avtalet. Om så inte blir fallet är vägen framåt för den franske presidenten Emmanuel Macron tydlig.

– Men vi måste vara tydliga mot oss själva, mot våra brittiska vänner och våra invånare. Om britterna röstar ned avtalet går vi mot ett avtalslöst utträde. Det vet vi alla. Vi är redo för alla scenarier, sade Macron på väg in på torsdagens EU-toppmöte.

Han fick medhåll i sin analys av Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Löfven försiktigare

Statsminister Stefan Löfven (S) ville dock inte dra några sådana slutsatser utan sade att EU-ledarna får ta ställning på nytt i nästa vecka om avtalet röstas ned. Han tillade däremot att det finns gränser för tålamodet bland stats- och regeringscheferna.

– Vi ska anstränga oss [för att undvika ett avtalslöst brexit] men inte till vilket pris som helst, sade Löfven utanför toppmötet i Bryssel.

Rådsordförande Donald Tusk bedömer möjligheten att det brittiska parlamentet kommer att ändra sig och rösta för det som ”skör eller till och med illusorisk”.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att det kommer bli ett extra toppmöte för stats- och regeringscheferna i nästa vecka om det blir ett nej.

30 juni är för länge

Flera stats- och regeringschefer var även kritiska till att May begärt en förlängning till 30 juni. För EU-kommissionen och andra är sista dagen för en möjligt senarelagt utträde, förutsatt att underhuset röstar ja, 22 maj – dagen innan EU-parlamentsvalet inleds.

– Det längsta vi kan gå med på är till EU-valet. Efter det är det omöjligt, sade Luxemburgs Bettel.

Löfven räknade med bred uppslutning bland sina kollegor kring 22 maj som nytt brexitdatum.

May vägrar lång förlängning

I ett tal till nationen på onsdagskvällen uppmanade Theresa May de brittiska parlamentarikerna att rösta för utträdesavtalet med motiveringen att den brittiska befolkningen tröttnat på politikernas käbbel. Hon sade även att hon inte kommer att be om en förlängning som sträcker sig längre än till sista juni.

– Jag är inte beredd att skjuta upp brexit längre än till 30 juni, sade May.

Om Tusk får gehör för sitt villkorade förslag och parlamentet röstar nej skulle det innebära att Storbritannien lämnar EU utan avtal nästa fredag. En annat scenario är att Theresa May lämnar premiärministerposten och hennes efterträdare begär en längre uppskjutning av utträdet i syfte att söka andra lösningar på brexitkrisen innan 29 mars.

May får förklara sig

I eftermiddag är Theresa May inbjuden att förklara situationen inför övriga EU-länders stats- och regeringschefer. Hon kommer därefter få lämna mötet så att de 27 ledarna kan diskutera frågan under kvällen.