Annika Qarlsson (C) är nyvald förste vice ordförande i riksdagens EU-nämnd. – Jättespännande uppdrag, säger Qarlsson till Europaportalen.

Bild: Frida Anderberg

Hoppa till artikelns andra spalt.

Annika Qarlsson: EU-nämnden får inte bli menlöst överens

Centerpartiets riksdagsledamot Annika Qarlsson, nyvald förste vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, frågas ut av Europaportalen om bland annat vad som är EU:s största brist och om vilka det är som bestämmer över svensk EU-politik.

Du har blivit ny förste vice ordförande i riksdagens EU-nämnd hur känns det?

– Jättespännande uppdrag.  EU-nämnden har hela bredden av frågor, säger Annika Qarlsson till Europaportalen.

Vilken är den enskilt viktigaste EU-frågan just nu?

– Det som överskuggar allting just nu är vad som händer med brexit. Blir det avtalslöst får det stora konsekvenser för Sverige och för svenska och brittiska medborgare och företag [som finns och verkar i respektive varandras länder]. Det skulle vara olyckligt, säger Annika Qarlsson.

Vad är det bästa med EU?

– Frihandel och den fria rörlighet.

Vilken är EU:s största brist?

– Att det finns så stora olikheter mellan länderna. Men det är samtidigt både en styrka och en svaghet.

Är du för fler öppna möten i EU-nämnden än bara när statsministern deltar?

– Jag vet inte vad det finns för för- och nackdelar med det. Jag får bli lite varm i kläderna först så ska jag återkomma hur jag tänker kring det, säger Annika Qarlsson.

Undersökningar som Europaportalen gjort visar på en mycket hög grad av enighet i svensk EU-politik mellan de fyra allianspartierna och de nuvarande regeringspartierna S och MP. Vad är din kommentar till det?

– Jag har tidigare suttit som ersättare i utrikesutskottet och även där fanns en stor grad av enighet. Det är också något man söker just för att Sveriges röst inte ska pendla mellan ytterligheter utan att det ska finnas någon form av bred majoritet, det är ju en styrka [i internationella sammanhang]. Men samtidigt får vi inte bli menlöst överens. Och diskussionen om den sociala pelaren visar att vi inte bara håller med varandra, säger Annika Qarlsson.

Vem är det som bestämmer svensk EU-politik, är det riksdagen eller regeringen?

– Till syvende och sist är det faktiskt EU-nämnden.

Vilket EU vill du ha om tio år?

– Jag vill ju se att det fortsätter att vara ett öppet fritt och tolerant EU som utgår ifrån människors frihet och möjlighet att göra gott. Att det inte är ett protektionistiskt och stängt samhälle som vi bygger framöver, avslutar Annika Qarlsson.