Hurra- eller burop? Vilket blir det i Westminster Palace imorgon kväll?

Bild: Colin

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sena EU-löften till May

Nya löften från EU:s sida ska i sista stund övertyga brittiska parlamentariker att rösta för utträdesavtalet imorgon. Brexitdagen kan komma att flyttas från mars till juli.

Nedräkningen har börjat. I morgon tisdag kväll väntas det brittiska underhuset att hålla en omröstning med oviss utgång om landets utträdesavtal med EU.

Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May fick i sista minuten på måndagen ett brev från Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande och Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, om att de ska göra allt för att undvika den reservlösning som träder i kraft den 1 januari december 2021, i det fall britterna då lämnar EU utan ett nytt samarbetsavtal.

Syftet med regeln är att undvika en hård gräns med tullkontroller mellan Irland och brittiska Nordirland.

May hade krävt ett slutdatum för arrangemanget, men lyckades i denna sena timma inte ro en sådan i hamn.

Labours skuggminister för brexitfrågor Keir Starmer menar därmed att ministern än en gång misslyckats i EU-förhandlingarna – och att inget förändrats genom brevet.

Likaså The Guardian beskriver att de nya försäkringarna i grunden bara förstärker tidigare löften och förtydliganden.

Men Tusk och Juncker anses vara seriösa när det gäller att försöka hitta nya tekniska lösningar som ska ersätta den hårt kritiserade gränslösningen som många parlamentariker anser bakbinder Storbritannien.

I juli

Donald Tusk berättade på söndagen att man planerar för ett uttåg senast i juli i år

Och Theresa May kunde på måndagen inte utesluta att utträdesdagen den 29 mars kommer att flyttas fram.

Klockan 16.30 svensk tid i dag väntades Theresa May också att hålla ett tal i parlamentet, där hon också väntas förklara innebörden i de nya löftena från EU. Liksom varna för konsekvenserna inför att störtdyka ut ur EU.

Läs mer om brexit här.