Vid torsdagens omröstning höll en del parlamentariker upp lappar i protest mot att omröstningen var hemlig.

Bild: Natacha López

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppnare EU-parlament efter hemliga omröstningar

Vissa EU-parlamentariker kommer framöver vara tvungna att redovisa vilka lobbyister de träffar. – Det här är en jätteförändring som kommer att betyda oerhört mycket, säger den överraskade EU-parlamentarikern Max Andersson (MP). Men Gunnar Hökmark (M) gick emot förslaget.

Med bara fyra röster fler än vad som krävdes antog EU-parlamentet i dag, torsdag, förslaget om att de parlamentariker som är nyckelspelare vid framtagningen av lagar ska tvingas offentliggöra sina möten med lobbyister. Samtidigt uppmanas även övriga parlamentariker att offentliggöra sina lobbykontakter.

Miljöpartisten Max Andersson, som har jobbat med att ta fram förslaget, var märkbart exalterad direkt efter omröstningen.

– Det här kommer att jämna ut spelplanen mellan de stora ekonomiska särintressen som har hur mycket pengar som helst att satsa på lobbyism och de mer eller mindre ideella rörelser, som miljörörelsen och rörelsen för ett fritt internet, som bara har bra argument att röra sig med.

Men Moderaten Gunnar Hökmark röstade däremot nej till förslaget. Enligt hans uppfattning medför det att EU-parlamentarikerna blir mindre tillgängliga för allmänheten när de bara kommer att få ha inplanerade möten med intressen som är registrerade i EU:s öppenhetsregister.

– Jag tycker inte man ska kringskära parlamentarikers möjligheter att träffa vilka människor de vill. Det här kommer framförallt att slå mot mindre företag och grupperingar därför att de stora kommer att vara företräda här. De stora svenska och internationella företagen kommer inte ha några problem men det lilla skogsföretaget i Jämtland kommer att få det svårare.

Större öppenhet kring kontorspengarna

Dagens omröstning, som ändrar parlamentets egen arbetsordning, rörde också de hett omdebatterade kontorspengarna som uppgår till cirka 45 000 kronor som parlamentarikerna får skattefritt i månaden. Pengar som ska gå till att täcka utgifter parlamentarikerna har för sin EU-relaterade verksamhet i sitt hemland. Pengarna behöver i dag inte redovisas på något sätt.

Även där togs ett steg närmare öppenhet när man röstade för att införa möjligheten att på EU-parlamentarikernas hemsidor lägga upp en revisionsrapport som visar på att man använt pengarna på rätt sätt. Malin Björk (V) tror att de flesta parlamentariker kommer att använda sig av tjänsten, trots att det blir frivilligt att göra det.

– Det kommer att bli svårt för folk att säga nej till det.

Men hon är ändå besviken över den nya regeln som i hennes tycke inte går tillräckligt långt.

– Nu kan man bara visa att man inte har brutit mot regelverket, det kan revisorn intyga men det säger ingenting till väljarna om vad man har gjort med pengarna.

Sluten omröstning kan ha gett fler röster

Omröstningarna om såväl kontorspengarna som kontakten med lobbyister var slutna efter att den konservativa gruppen, EPP, krävt det. Det i sig var väldigt omstritt då hemliga omröstningar i frågor som inte rör personval är ytterst ovanliga i EU-parlamentet och även de svenska parlamentarikerna i EPP, det vill säga Moderaterna och Kristdemokraterna, vände sig skarpt mot EPP-kravet om att hålla en sluten omröstning.

Max Andersson tror att det kan ha påverkat omröstningen på ett för hans linje positivt sätt.

– Vi fick fler röster på grund av att EPP försökte spela oschysst. Det hade varit fruktansvärt pinsamt om EU-parlamentet hade röstat nej till mer transparens i en hemlig omröstning. Och jag tror att det fanns ledamöter som lät det vara en avgörande faktor för att stödja förslaget.