Frankrikes president Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel under signeringen av Aachenavtalet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Tyskland och Frankrike måste visa vägen

Frankrike och Tyskland knyter banden allt tätare med ett nytt avtal om djupare samarbete inom utrikes-, försvars- och EU-politik. Men kritiker varnar för att de två länderna riskerar att köra över övriga EU-länder.

I dag tisdag skrev den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron under ett nytt samarbetsavtal mellan de två länderna i historiska staden Aachen.

Avtalet bygger vidare på det 56 år gamla Élysée-avtalet som undertecknades i Paris 1963 mellan Konrad Adenauer och Charles de Gaulle i ett försök att försona de båda långvariga fienderna. Det avtalet ses ibland som starten på det tysk-franska samarbetet inom EU.

– Detta är en betydande dag för den tysk-franska vänskapen. Med Aachenavtalet förnyar vi fundamentet för samarbetet mellan våra länder och bekräftar att vi angriper vår tids stora utmaningarna hand i hand, sade Merkel under en ceremoni i den tyska gränsstaden som ibland kallas Europas första huvudstad efter att Karl den store valde platsen som sitt residens.

Europeisk armé

Ett av avtalets huvudmål att försöka ge förnyad kraft till Tyskland och Frankrike som politisk motor i EU.

– Tyskland och Frankrike måste axla sitt ansvar och visa vägen, sade Emmanuel Macron som menade att avtalet även är ett svar på den populism och nationalism som är på framväxt i Europa och som kritiserar EU-samarbetet.

Avtalet ska stärka det tysk-franska samarbetet på en rad områden, bland annat ekonomi, försvar, klimat och utrikespolitik. Merkel talade om att utveckla en ”gemensam militärkultur”.

– Vi vill göra vårt bidrag till skapandet av en gemensam europeisk militär, sade Merkel och tillade att de båda länderna lovar att hjälpa varandra vid eventuella väpnade konflikter, även med militära medel.

Vill driva på EU-samarbetet

Magnus Blomgren, statsvetare med fokus på Europa vid Umeå universitet, menar att avtalet är politiskt viktigt.

– Jag skulle tillskriva det ganska stor vikt. Det här är två motorer i integrationsprocessen som visar en gemensam utgångspunkt, säger han till Europaportalen.

Enligt Blomgren är innehållet i avtalet inte så nytt men det är väsentligt såtillvida att de båda länderna gemensamt sätter ned fötterna i frågor där man anser att EU-samarbetet inte gått tillräckligt fort fram och vill driva på det.

Umeåforskaren menar att avgörande för avtalets och det tysk-franska samarbetets framtid är EU-valet i maj. Där väntas resultatet för Emmanuel Macrons parti och högerpopulistiska partier påverka EU-politikens riktning och ambition de närmaste fem åren.

– Det här är en markering för åt vilket håll man vill gå. Men jag misstänker att man kommer att avvakta valet i maj för att ta nästa steg.

Tusk och Hökmark varnar

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som representerar alla EU-länders stats- och regeringschefer, välkomnade avtalet men varnade att det tysk-franska samarbetet inte får ske på bekostnad av mer EU-samarbete och att länderna struntar i vad övriga EU vill.

– Att stärka samarbete i små format är inte ett alternativ till samarbete i hela EU, sade Tusk.

Även den svenske EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är inne på ett liknande spår.

–  Europeisk politik kan inte utformas mellan två stater. EU-samarbetet ska vi forma tillsammans, sade Hökmark i ett uttalande.

Italiens inrikesminister tillika ledare för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, har riktat kritik mot avtalet och det tysk-franska samarbetet. Under ett besök i Polen i för två veckor sedan talade han om att skapa en italiensk-polsk allians inom EU-politiken.

Europaportalen har sökt EU-minister Hans Dahlgren för en kommentar.