Molnen hopar sig om inte Storbritannien godkänner utträdesavtalet, varnar EU-kommissionen.

Bild: Colin

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU flaggar för stora problem om Storbritannien lämnar utan avtal

EU-kommissionen valde på onsdagen att resa varningsflagg för att problem kan uppstå om Storbritannien lämnar EU utan ett ordnat avtal. Beredskapsåtgärder har inletts.  

Den stora osäkerheten kring om man i Storbritannien kommer att signera utträdesavtalet med EU föranledde i dag EU-kommissionen att dra igång sina beredskapsplaner.

Kommissionärerna beslutade att sätta i verket åtgärder inom 14 samhällsviktiga sektorer, eftersom de bedöms kunna drabbas av stora störningar om avtalet inte godkänns.  Och fler kommer att följa de kommande veckorna.

Syftet är att ”minimera skadeverkan”, sade kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens.

Bland annat varnar man för att problem kan uppstå med EU-medborgares möjligheter att stanna i Storbritannien och deras rättigheter – om landet  inom snart 100 dagar lämnar EU utan avtal.

Om så sker kommer inte längre några EU-regler att skydda dem från och med den 29 mars 2019. Likaså skulle brittiska medborgare som vistas i EU komma att betraktas som tredjelandsmedborgare.

“Var generösa”

Kommissionen uppmanar därför medlemsstaterna att vara generösa – om brexitavtalet inte godkänns – och erbjuda brittiska medborgare att stanna kvar via tillfälliga uppehållstillstånd.

Det förutsätter dock samtidigt, enligt kommissionen, att Storbritannien å sin sida låter EU-medborgare stanna på samma villkor.

Medlemsländerna kan framöver också bli tvungna att förhandla med Storbritannien när det gäller sina respektive medborgares sociala rättigheter som exempelvis ifråga om sjukvård och arbetstillstånd.

Men dessförinnan uppmanar kommissionen EU-staterna att ha is i magen – och inte ingå några avtal, överenskommelser eller ha några liknande diskussioner med Storbritannien.

Underminera

Det skulle nämligen underminera den pågående ratificeringsrocessen i det brittiska parlamentet, enligt kommissionärerna.

Dessutom beslutade de också om åtgärder som ska hindra avbrott för direktflyg mellan EU och brittiska flygplatser under tolv månader om brexitavtalet aldrig träder i kraft. Enligt Ekot kommer däremot brittiska flygbolag inte få få flyga mellan europeiska städer eller mellanlanda i EU på sin väg till flygplatser utanför Europa.

EU:s  tullregler kommer omfatta varor som exporteras och importeras mellan EU och Storbritannien fram till slutet av nästa år. Men brittiska företag kan komma att tvingas betala tullavgifter till EU från den 1 april nästa år. Och  medlemsländerna måste vara beredda på att brittiska skatter och avgifter kan tillkomma, varnar EU-kommissionen.