EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tycker inte att Storbritannien är tydliga med vad de vill ha.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare klagar på brittisk oklarhet

Irritationen stiger bland de europeiska ledarna över Theresa Mays oklara linje kring vad som behövs för att det brittiska parlamentet ska godkänna utträdesavtalet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May försökte under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel övertyga övriga ledare om fler garantier kring utträdesavtalet för att kunna får det godkänt i brittiska parlamentet. Men det föreföll mycket oklart vad hon var ute efter.

– Det är svårt att förstå vad önskan [från Storbritannien] är, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter EU-toppmötet.

Och flera andra stats- och regeringschefer betonade samma sak – att det är svårt att gå britterna till mötes när det är så pass oklart vad de skulle vilja se istället för det avtal som ligger på bordet.

– Jag tycker det är besvärligt att Storbritannien anser att det är upp till EU att komma med lösningar. Det är bättre att den brittiska regeringen kommer med förslag om vad de vill ha, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Dålig stämning på mötet

Enligt många medier var stämningen dålig under gårdagens möte mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och de övriga EU-ledarna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel avbröt flera gånger May under hennes presentation och uppmanade henne att klargöra sin position, enligt tyska die Welt.

Europeiska rådet antog vid mötet som väntat ett uttalande som förtydligar att EU vill undvika att den för britterna omstridda reservlösningen, som rör den framtida gränsen mellan Irland och Nordirland, ska behöva tas till. Men det är tveksamt om det kan lugna de brittiska parlamentsledamöter som är kritiska till reservlösningen.

Pessimistiska tongångar

De europeiska ledarna diskuterade också på torsdagskvällen hur man ska förbereda sig inför ett eventuellt avtalslöst brittiskt utträde ur EU i mars nästa år. Och flera ledare gav uttryck för en mer pessimistisk syn på förhandlingarna med Storbritannien efter mötet.

– Jag är inte optimistisk eftersom indikationerna i går inte pekade på ett godkännande från det brittiska parlamentet, sade Belgiens premiärminister Charles Michel.