Det blir ingen omröstning om brexit imorgon. Det meddelade premiärminister Theresa May i eftermiddags. Här tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

May backar: Brexitomröstning inställd

Det brittiska parlamentets omröstning på tisdag om utträdesavtalet med EU ställs in. Orsaken är att avtalet skulle ha röstats ned med "en betydande marginal".

Theresa May meddelade på måndagen att den planerade voteringen om brexitavtalet i parlamentet inte blir av. Skälet är att hennes avtalsförslag väntades förlora omröstningen "med en betydande  marginal", enligt BBC.

Samtidigt hoppas hon att få igenom avtalet om det förbättras, något som hon uppger att hon skulle ägna sig åt de närmaste dagarna.

Stötestenen är fortfarande den nordirländska backstop-delen i utträdesavtalet, som knyter Nordirland till EU:s tullunion, om i fall att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal alls.

Varadkar: " inte möjligt"

Men enligt Irlands premiärminister Leo Varadkar är det inte möjligt att omförhandla frågan kring den irländska gränsen, utan att omförhandla om "alla aspekter" av överenkommelsen, the Withdrawal Act.

Det har i helgen vilt spekulerats kring  att Theresa May kan vilja göra ett sista försök att omförhandla det kritiserade brexitavtalet. Enligt BBC har hon pratat med flera EU-ledare om detta.

Och en talesperson för EU-kommissionen bekräftade på måndagen att May i helgen pratat med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om det aktuella läget, "the state of play". 

Efter månader av mödosamma förhandlingar kan parterna nu alltså vara tillbaka på noll.

Överenskommelsen med EU har långt ifrån varit självklar i de kretsar som är för en hård brexit, och utsikterna för att det skulle gå igenom i underhuset i dess nuvarande utformning såg dystra ut.

Om omröstningen hade blivit av hade sannolikt dussintals av Mays egna partikamrater i det konservativa Torypartiet röstat nej.