Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige förlorar arbetslöshetsracet i EU

På fyra år har Sverige fallit från plats 12 till plats 18 över EU-länder med lägst arbetslöshet. Det är en utveckling som går rakt motsatt den röd-gröna regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

De senaste fyra åren har Sverige tappat flera placeringar i listan över EU-länder med lägst arbetslöshet: från plats 12 till plats 18. Det visar statistik från Eurostat. Sedan september 2014 har arbetslösheten minskat snabbare i övriga EU än i Sverige. Om utvecklingen fortsätter kan arbetslösheten i Sverige snart överstiga EU-genomsnittet.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) beror Sveriges tapp på att överraskande många nu vill ha ett arbete jämfört med tidigare.

– Om vi tittar på vad som har hänt på arbetsmarknaden under de här åren är det att arbetsutbudet har överraskat uppåt, att många fler söker sig ut på arbetsmarknaden.

Kunde ni inte förutse det ökade arbetsutbudet?

– Det har överraskat de flesta bedömare.   

2014 gick Socialdemokraterna till val på en målsättning att Sverige år 2020 skulle ha den lägsta arbetslösheten av EU:s 28 medlemsländer. Utvecklingen har gått åt rakt motsatt håll.

Så här efteråt var det här ett klokt val av målsättning?

– Jag tror att jag som en minister i en övergångsregering inte ska recensera tidigare regeringars mål, säger Magdalena Andersson.

Så du har inga synpunkter på dig själv?

– Det kommer jag att ha den dagen då jag inte är minister i en övergångsregering, säger Magdalena Andersson.