Annons

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron bjuder in "gula västarna" till klimatdialog

Frankrikes president Emmanuel Macron sträckte på tisdagen ut en hand till “gula västarna” och bjöd in till dialog kring “rättvisa” klimatåtgärder. Dock drar han inte tillbaka skattehöjningarna på fordonsbränslen.

– Jag känner förståelse för medborgarna men jag kommer inte ge vika för våldsamheter.

Det sade den franska presidenten Emmanuel Macron i ett tal om landets kommande energi- och klimatomställning i Elyséepalatset på tisdagen.

Macron lanserade en tioårig omställningsplan, men tog också, enligt Le Figaro, tillfället i akt att försöka dämpa det groende missnöjet från de “gula västarna” mot att klimatskatterna på bensin, olja och diesel höjs efter nyår.

Samtidigt signalerade han tydligt att han inte avser att ändra på eller dra tillbaka de omdebatterade skatterna eftersom det är, anser han, nödvändigt att beakta klimatförändringarna.

Annons

Anpassa skatterna

Den pressade presidenten kan dock tänka sig att värna om att liknande avgiftshöjningar i framtiden inte sammanfaller med höjningar av världsmarknadspriserna på bensin, olja och diesel.

I stället kan skatterna komma att anpassas till prisutvecklingen. Han betonade också att klimatomställningen måste göras folkligt acceptabel.  

– Jag vill inte se ett Frankrike i två hastigheter där de fattigaste ska betala mer, och inte att den ekologiska omställningen skapar ojämlikhet mellan olika landsdelar.

Inom de närmaste tre månaderna vill Macron även ta fram en agenda med konkreta klimatlösningar som upplevs som rättvisa av medborgarna, och han bjöd in  “gula västarna” och andra samhällsaktörer att delta och komma med sådana förslag, rapporterar Le Figaro.

I sin nya, tioåriga klimatplan föreslår den franske presidenten bland annat att alla kolkraftverk stängs till 2022, att vindkraftsparker och solkraftverk ska bli mångfaldigt fler till antalet och att beroendet av fossila bränslen helt ska fasas ut innan år 2050. Han vill också stänga fjorton av landets nuvarande 58 kärnreaktorer senast 2035.