Ann Linde diskuterade idag brexit med de övriga medlemsländerna i EU.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde om brexit: Denna veckan avgörande

– Vi är inne på sluttampen, säger EU-minister Ann Linde efter måndagens brexitmöte i Bryssel.

I dag träffades medlemsländernas EU-ministrar för att diskutera brexitfrågan som enligt Ann Linde (S) ska ha rört sig framåt under helgen, samtidigt som det är en bit kvar innan ett avtal kan slutas.

– Vi fick exempel från Barnier på olika delar i brexitfrågan där man har kommit framåt och bockat av, säger Linde till Europaportalen efter ministermötet.

Vilka frågor det gäller är dock oklart och den svåraste frågan, om Irlands gräns, är fortsatt olöst. De 27 länderna poängterar att Storbritannien måste förhålla sig till EU:s principer, det vill säga, att Storbritannien inte får plocka russinen ur kakan när det till exempel gäller den inre marknaden. Ann Linde pekar dock på att den här veckan blir väldigt avgörande för om det blir ett avtal eller inte.

– Den här veckan är en avgörande vecka för förhandlingarna. Om det inte blir ett extra toppmöte nu i november så är det ändå inte kört, men det är svåra förhandlingar, säger Linde och tillägger.

– Nu är vi inne på sluttampen, alla förslag ligger på bordet. Om man klarar det den här veckan så kommer det bli ett ordnat utträde vilket är något som vi vill ha allihop även Storbritannien.