Socialdemokraten Anna Hedh tycker det är upprörande att så få EU-parlamentariker visat intresse för pilotkursen i hantering av trakasserier på arbetsplatsen.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kurs om trakasserier – inget för EU-politiker

Av 751 EU-parlamentariker har bara 36 anmält sig till att gå den pilotkurs om trakasserier på arbetsplatsen som parlamentarikerna själva fattat beslut om. Sex av de intresserade politikerna är svenskar.

– Jag tycker det är bedrövligt, säger socialdemokraten Anna Hedh, om att inte fler parlamentariker har anmält sig till pilotkursen.

I kölvattnet av Metoo-rörelsen bestämde EU-parlamentet att det behövdes en utbildning för parlamentariker om hur man undviker trakasserier på arbetsplatsen. Parlamentarikerna har minst två eller tre anställda som sakkunniga, pressansvariga eller assistenter.

– I och med Metoo så var vi några som sade att vi kan inte tala om för medlemsländerna vad de ska göra så länge vi inte har sopat framför vår egen dörr, säger Anna Hedh.

Förslaget om att ordna en kurs i att upptäcka och hantera trakasserier, såväl sexuella som psykologiska, röstades igenom med bred majoritet – 580 parlamentariker ville se en sådan utbildning. Bland annat röstade alla svenska EU-parlamentariker för förslaget. Men bara 36 av 751 har anmält sig till den pilotkurs som ges i höst. Detta trots att parlamentarikerna fick välja mellan sex olika kurstillfällen.

Enligt en rundringning som Europaportalen har gjort är åtminstone 6 av de 36 anmälda svenskar – alla fem svenska socialdemokratiska parlamentsledamöter och miljöpartisten Bodil Valero. De andra svenska EU-politikerna uppger olika skäl till att de inte har anmält sig som att de inte kände till pilotkursen eller inte hade möjlighet att gå. Bara Cecilia Wikströms pressekreterare uppger att de efter samråd på kontoret kommit fram till att det “finns inget behov av en sådan kurs för henne”.

– Det är ju helt klart att de svenska ledamöterna också skiter i det och det tycker jag är pinsamt, säger Anna Hedh.

Många parlamentariker ville se att kursen skulle vara obligatorisk men en majoritet ville att den skulle vara frivillig. Nu hoppas Anna Hedh, som sitter i jämställdhetsutskottet, att frågan om en obligatorisk utbildning kring trakasserier tas upp igen.

– Jag kommer att ta upp frågan på nästa möte med jämställdhetsutskottet och med den socialdemokratiska gruppen.

 

Europaportalen har mailat alla svenska ledamöter och frågat om de anmält sig till pilotkursen. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har inte svarat. 

Rättelse: Efter att vi kontaktat de svenska parlamentarikerna har även vänsterpartisten Malin Björk anmält sig till höstens pilotkurs och hör därmed till de 36 parlamentariker som var anmälda vid publiceringen.