Ett tjeckiskt Gripenplan övar att skjuta missiler på Vidsel. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU satsar på 17 nya försvarsprojekt – ska testa vapen i Sverige

EU:s försvarsministrar har enats om att testa nya militära flyg- och vapensystem i norrbottniska Vidsel och att satsa på ytterligare 16 nya europeiska militära projekt. Men spionskolan lockar inte Sverige.

Sverige ska tillsammans med Frankrike leda lanseringen av ett EU-centrum för att testa drönare och andra avancerade militära system på robotbasen Vidsel, 35 kilometer norr om Älvsbyn i Nottbotten. Även Slovakien och Spanien deltar, och enligt uppgift förmodligen även Finland.

– Vidsel är ju en anläggning för tester och utprovning när det gäller missiler och ammunition och annan militär utrustning. I Frankrike har man en verksamhet som kan komplettera det här. Det innebär då att vi bygger en kompetens och utnyttjar den befintliga kompetensen, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på väg in till gårdagens möte till TT.

I samma satsning ingår också att Sverige och Frankrike ska leda arbetet med att utveckla och förbättra militära test- och utvärderingscenter över hela EU.

Bland de 17 projekten finns även en gemensam skola för att utbilda underrättelseagenter från olika EU-länder på Cypern.

Sverige skippar spionskola

Utbildningen och träningscentret leds av Grekland i samarbete med Nato och olika länders underrättelsetjänster. Enligt Hultqvists pressekreterare Maja Zachrisson kommer dock inte Sverige att delta i samarbetet kring spionskolan.

De 17 nya projekten ingår i ett nytt gemensamt försvarssamarbete i EU kallat Pesco, där 25 EU-länder är med. Utanför står Storbritannien, Malta och Danmark.

Sverige deltar sedan tidigare i tre av de 17 tidigare proklamerade Pescoprojekten.

Det handlar för det första om arbetet med att ta fram ett europeiskt medicinskt kommandocenter som leds av Tyskland och ska erbjuda medicinsk beredskap, sjukvård och skicka ut akuta vårdteam till EU-ledda operationer.

För det andra om ett projekt som ska öka den militära rörligheten vid transporter och för det tredje om att sätta upp ett militärt träningscenter för att öva deltagare som ska ingå i EU-missioner utanför unionen.