Annons

Många regnbågsfamiljer brukar delta på Stockholm Pride varje år. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regnbågsfamiljers rättigheter till omröstning

För första gången ska Europarådet rösta om en resolution som rekommenderar att länder i Europa jämställer regnbågsfamiljer med andra familjer i sina lagstiftningar.

Inte sedan 2010 har Europarådet röstat i frågor som rör hbtq-personers rättigheter. Men under onsdagen ska församlingen hålla en omröstning kring en resolution som syftar till att öka det lagliga skyddet för regnbågsfamiljers rättigheter i Europa.

Rapportör är den svenske tidigare riksdagsmannen och socialdemokraten Jonas Gunnarsson från Värmland. Han har tidigare varit generalrapportör för hbtq-frågor i Europarådets parlamentariska församling och är nu dess avgående vice talman.

– Nyheten är att man ska garantera att regnbågsfamiljer, samkönade par, eller familjer med transpersoner jämställs med andra familjer och inte diskrimineras på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, säger han till Europaportalen.

Familjelivets juridik

Annons

Resolutionen, som inte blir tvingande för länderna, omfattar samtliga områden som kan bli aktuella, såväl när det gäller familjelivets juridik, som rätten till sjukvård och exempelvis lesbiska singelkvinnors rätt till insemination, uppger han.

– Vad som också är unikt är att resolutionen uppmanar medlemsstaterna att de måste se till det i lag finns stöd att legalisera unionen mellan två människor, till exempel med samboskap, partnerskap eller äktenskap. Det är allt mest viktiga, säger Jonas Gunnarsson.

Jonas Gunnarsson tycker att det var positivt att så många rumäner i helgen vägrade att delta i regeringens folkomröstning kring en regel som definierar äktenskap som ett förhållande mellan man och kvinna.   

– Det finns också konservativa krafter i Europarådets parlament som står den katolska kyrkan nära och som kan komma att rösta emot imorgon och sedan kan motståndare också obstruera på andra sätt,  men jag hoppas att församlingen röstar ja, säger han.