Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Valförlust påskyndar slutet på Merkels era

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade under måndagen att hennes tid som partiordförande för kristdemokratiska CDU är över, men att hon gärna sitter kvar som förbundskansler mandaten ut.

Förbundskansler Angela Merkel meddelade på måndagen, efter helgens valförlust i delstaten Hessen, att hon inte fortsätter som ordförande för kristdemokratiska CDU efter partikongressen i december. Hon vill dock sitta kvar som förbundkansler mandatperioden ut. Tidigare har Merkel själv sagt att det inte går att sära på partiordförandeskapet och rollen som förbundskansler, något som hon nu verkar ha bytt åsikt om.

– Det har aldrig hänt tidigare att en kristdemokratisk förbundskansler inte varit partiordförande, sade Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han påpekar att det är mycket viktigt att man innehar de två olika posterna, för att kunna styra partiet och koordinera lederna i de olika delstaterna.

Vill själv kontrollera processen

Huruvida detta innebär slutet för Merkel som förbundskansler är svårt i nuläget att svara på men det är inte säkert att det kommer att gå så långt, menar Thomas Sommerer.

– Hon kunde ha väntat med att meddela detta till kongressen i december men gör inte det, vilket kan tolkas som att hon själv vill driva processen om förändring inom partiet. I nuläget finns det heller ingen självklar efterträdare till Merkel som förbundskansler och kan hon då få någon som står på hennes sida som partiordförande så behöver det här inte innebära slutet för Merkel, sade Sommerer.  

Beslutet innebär mest troligt en förlamning av politiken. CDU kommer nu att behöva fokusera på interna frågor så som vem som ska ta över ordförandeskapet och lägga mindre energi på politiska reformer.

Merkel lämnar politiken

Merkel meddelade även att hon inte kommer att fortsätta som förbundskansler efter mandatperiodens slut år 2021 och att hon därefter även väljer att helt sluta med politiken. Anledningen till att hon nu väljer att dra sig tillbaka beror, enligt Merkel själv, inte bara på grund av de ”bittra” siffrorna från de senaste delstatsvalen utan är något hon tänkt på under lång tid.

– Jag ville alltid att mitt åtagande skulle utföras på ett värdigt sätt och även sluta på ett värdigt sätt. Jag var inte född till att bli förbundskansler, sade Angela Merkel på en presskonferens under eftermiddagen.