Rumäniens premiärminister Viorica Dancila försvarade de planerade lagändringarna i Rumänien inför EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU varnar Rumänien: Vår granskning kan bli brutal

Det var hårda tongångar mellan EU-kommissionen och Rumäniens premiärminister när situationen i landet diskuterades på onsdagen.

EU-kommissionens vice ordförande socialdemokraten Frans Timmermans inledde debatten i Europaparlamentet  om Rumänien med att skarpt kritisera att det kommande ordförandelandet.

– Hittills har det rumänska parlamentet inte visat tecken på att ta till sig kritik eller lyssna på rekommendationer.

Frågan gäller främst lagförändringar som har kritiserats för att göra det enklare för politiker att slippa korruptionsanklagelser.

Rumäniens socialdemokratiska premiärminister Viorica Dancila svarade med att kritisera kommissionens rapporter om landet. Enligt henne har dessa ignorerat uppgifterna om att landets säkerhetstjänst i samarbete med rättsväsendet använt sig av anklagelser om korruption för att övervaka miljontals rumäner utan giltiga skäl.

Enligt Viorica Dancila är lagändringarna tänkta att komma åt detta problem.

– Jag begär att få veta vem som har skrivit rapporten, vem som har levererat data och vem som på grund av slarv eller illvilja har utelämnat dessa fakta, sade Viorica Dancila.

Bland de parlamentariker som uttryckte sin oro över utvecklingen i Rumänien fanns moderaten Gunnar Hökmark som sa att den rumänska regeringen “bekämpar de som bekämpar korruption”.

Frans Timmermans varnade Rumänien för att kommissionen kommer att agera om Rumänien inte ändrar riktning.

– Om EU-kommissionen behöver vara brutal i vår granskning kommer vi att vara det. Om vi behöver ta till andra medel så kommer vi göra det.

I november kommer Europaparlamentet att anta en resolution om Rumänien.