Rumäniens socialdemokratiska premiärminister Viorica Dancila besökte parlamentet i onsdags för att prata med S-gruppen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oroliga s-politiker utfrågade Rumäniens premiärminister

Det kommande ordförandelandet Rumänien brottas med korruption och en s-ledd regering som har fått kritik för att skydda korrupta politiker. Inför att landets problem ska debatteras i Europaparlamentet frågades premiärminister Viorica Dancila på onsdagen ut av parlamentets socialdemokratiska grupp.

Efter de resolutioner som antagits mot Polen och Ungern kan Rumänien stå näst på tur. I och med att landet i januari ska ta över som EU:s ordförandeland efter Österrike blir frågan extra känslig och därför kom den socialdemokratiska premiärministern Viorica Dancila till parlamentet i onsdags för att svara på frågor från andra socialdemokrater.

På mötet diskuterades den stundande folkomröstningen om samkönade äktenskap och Rumäniens planer på att likt Trump-administrationen flytta sin israeliska ambassad till Jerusalem. Den svenska socialdemokratiska parlamentarikern Marita Ulvskog är oroad över Rumäniens ställning i dessa frågor.

– Vi tycker att det är besvärligt att man i två väldigt aktuella frågor på den politiska dagordningen i Europa intar en annan ståndpunkt än vad övriga socialdemokrater gör.

En stor del av mötet ägnades också åt de anklagelser som riktats mot att den socialdemokratisktledda regeringen har försvårat kampen mot korruption. Enligt organisationen Transparency International är Rumänien det tredje mest korrupta landet i EU, efter Ungern och Bulgarien och under de senaste två åren har regeringen fått hård kritik för att man bland annat genomdrivit lagar som gör det svårare att straffa politiker för korruptionsbrott. Bland annat anses det inte längre vara korruption om den som gjort sig skyldigt till ett övertramp inte får ut något för egen eller för nära anhörigs räkning och straffen för korruptionsbrott har sänkts.

Under Europaparlamentets möte i franska Strasbourg i nästa vecka kommer de på onsdagen att diskutera situationen i Rumänien och parlamentet planerar att anta en resolution under novembersessionen i Strasbourg. Marita Ulvskog säger att hon tycker att parlamentet bör invänta besked från andra instanser innan en resolution antas. Bland annat ska Venedigkommissionen, ett rådgivande organ inom Europarådet, i mitten av oktober yttra sig om läget i Rumänien.