Tyskland hör till de Nato-länder i Europa som har luftvärnssystemet Patriot.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskt Patriotköp bäddar för nya militära samarbeten i Europa

Sverige kommer att köpa amerikanska Patriotrobotar. Regeringen tar beslutet imorgon torsdag. Köpet öppnar för nya svenska militära samarbeten med Nato-länder som Tyskland och Polen.

Regeringen valde i fjol att begära in en offert på det amerikanska medelräckviddiga luftvärnsystemet Patriot. Regeringens beslut har dock skjutits upp av olika skäl.  

Men nu rinner tiden ut. Sista dag för offerten är den 10 augusti, och i dag onsdag informerade försvarsminister Peter Hultqvist (S) ett extrainkallat försvarsutskottet om affären.

Enligt Sveriges radio klubbar S/MP-regeringen beslutet imorgon torsdag. Man har stöd av allianspartierna, även om flera velat dröja med beslutet för att hitta extra finansiering. Dock inte av SD.

Patriotrobotarna kan nå över tio mil och är tänkta att försvara Sverige mot främmande attackrobotar, kryssningsmissiler och ballistiska missiler. Köpet beräknas kosta över 10 miljarder kronor, kanske uppåt 12 miljarder.

300 miljoner kronor

Joakim Levin, planeringschef för arméprojekt på Försvarets materielverk uppger för Europaportalen att underhållet kommer att kosta i storleksordning 300 miljoner kronor per år, vilket utgör en tredjedel av arméns nuvarande budget.

När nu regeringen bestämt sig för att köpa Patriot-systemet – kan det leda till nya samarbeten med Tyskland, Nederländerna, Polen och Spanien, som redan nu har amerikanska Patriot-enheter på plats i Europa, uppger han.

Enligt Joakim Lewin finns det stora fördelar med samverkan mellan systemet, vilket sannolikt också kan ha haft betydelse för inköpet.

– Sverige kan exempelvis rent tekniskt koppla upp sig mot andra Patriot-länder och dela information om läget i luften och få betydligt mer sensordata [information från spanings- och radarsystem] än vad man har i dag.

Dela verkstadsresurser

Vid ett samarbete kan man också komma att dela på reservdelar, tekniker, utbildningar, övningar och verkstadsresurser, enligt Joakim Lewin, som påpekar att samarbetena är något som regeringen fattar beslut om.

Även Rumänien beställde i slutet av förra året Patriotrobotar, men leveranserna dröjer ungefär tre år.

I dag har Sverige ett försvarssamarbete med Finland där man delar  luftslägesinformation.

Konkurrenten till Patriot är ett franskt-italienskt luftvärnssystem som heter Samp/T, men det valdes i fjol bort av Försvarsmakten.