Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini gör EU sitt bästa för att att emot USA:s sanktioner och upprätthålla kärnteknikavtalet med Iran, men många europeiska företag flyr nu landet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU har svårt att stå emot USA-sanktioner

EU:s åtgärder för att bromsa effekten av de amerikanska sanktionerna mot Iran är otillräckliga. Exempelvis har svenska företag redan stoppat sin nyförsäljning eller dragit sig ur Iran, enligt Business Sweden.

”Alla som gör affärer med Iran, kommer inte att göra affärer i USA.”

Den amerikanske presidenten Donald Trumps tweet i tisdags morse verkar besanna europeiska företags farhågor kring möjligheterna att ha fortsatta affärsrelationer med Iran. Detta sedan amerikanska handelssanktioner mot landet nu införts. En andra våg av sanktioner väntas komma i november.

På den halvstatliga svenska exportorganisationen Business Sweden har man nyligen intervjuat alla svenska bolag som exporterar till Iran.

Enligt Cherif Sayed, organisationens chef för Mellanösternregionen, reagerade många av dem tidigt på Trumps larm om att lämna kärnteknikavtalet med Iran och återuppta sanktionerna.

Tar inga nybeställningar

Flera svenska företag har därför redan stoppat sin nyförsäljning i landet. Bland dem finns exempelvis lastbilstillverkaren Scania.

Annons

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanade på tisdagen små och medelstora europeiska bolag att öka sin handel med Iran, och sade att man i unionen gör sitt bästa för att upprätthålla avtalet med Iran.

I veckan införde EU en förordning som syftar till att blockera och minimera effekterna av USA:s sanktioner för europeiska bolag. Företagen förbjuds också att rätta sig efter handelssanktionerna. Vill man göra det behöver man tillstånd av EU-kommissionen, enligt en talesperson för EU-kommissionen.

Men EU kan inte tvinga dem att investera i eller handla med Iran, det är till syende och sidst upp till respektive företags styrelse att besluta om, påpekar Cherif Sayed.

EU erbjuder också stöd när det gäller att kräva ersättningar för europeiska bolag som lider förluster eller andra skador på grund av sanktionerna och uppger att amerikanska domstolars beslut mot företagen inte kommer att gälla i unionen.

"Saknar muskler"

– Det EU kan göra är att försöka skydda bolagen, men jag tror inte att man har muskler eller kapacitet att kompensera bolagen för deras förluster på den amerikanska marknaden eller att tvinga USA att inte bötfälla företagen, säger han.

Vad bedömer du att EU:s åtgärder kan åstadkomma?

– Jag tror att de kan åstadkomma ganska mycket för bolag som inte har en stor marknad i USA och för europeiska banker som inte har en stor handel med dollar. Men det är inte så många som har det, säger Cherif Sayed, regionchef på Business Sweden.