Österrikes kristdemokratiske förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tidning: Österrike vill stoppa asylansökningar i EU

EU:s nuvarande ordförandeland Österrike dryftar idén att asylansökningar i framtiden ska göras utanför unionen och att alla som får asyl måste respektera EU-värderingar, enligt Le Monde.

I söndags tog Österrike över det roterande ordförandeskapet i EU som innebär att landet under ett halvår leder förhandlingarna mellan medlemsländerna, bland annat den heta frågan om uniens framtida asylsystem. Österrikes regering, bestående av kristdemokrater och högerextrema, driver en tuff linje i den pågående debatten.

I ett hemligstämplat dokument till medlemsländerna som delades ut tidigare i veckan beskriver den österrikiska regeringen sin vision för EU:s migrationspolitik, enligt franska Le Monde som läst det.

Österrike föreslår att EU-länderna överväger ett nytt ”skyddssystem” där ”det inte ska gå att lämna in någon asylansökan på europeisk mark”. Landet vill istället sätta upp asylcenter utanför EU där ansökningar kan lämnas in. 

Med sikte på år 2025 vill Österrike även bara att asyl beviljas till dem ”som respekterar EU:s värderingar och fri- och rättigheter”. Regeringen menar dessutom att många migranter riskerar att bli extremister.

”På grund av deras ursprung och deras brist på framtidsutsikter har dessa återkommande stora problem att leva i öppna samhällen och avvisar dem till och med. Bland dem finner man ett stort antal unga män med ingen eller liten utbildning. Många är mycket mottagliga för ideologier som är fientliga mot frihet eller som förespråkar våld”, skriver det österrikiska ordförandeskapet, enligt Le Monde.

”Eliten förlorade kontrollen”

Dokumentet går vidare med att hävda att ”den politiska eliten och EU i helhet förlorade kontrollen över situationen” under flyktingkrisens topp på hösten 2015. 

Antalet migranter som tagit sig in i EU har minskat kraftigt sedan 2015 då migranter stod för över 1,8 miljoner gränspassager. Om trenden i år fortsätter väntas runt 100 000 migranter ta sig till EU, ungefär samma nivåer som innan flyktingkrisen.

Österrike lovar (inte) driva omfördelning

Vid EU-toppmötet i förra veckan var det tänkt att medlemsländernas stats- och regeringschefer skulle försöka nå en kompromiss om unionens nya asylsystem. Men de lyckades inte, mycket på grund av oenighet kring obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna och i vilket land asylansökningar måste göras. 

Nu är det upp till den österrikiska regeringen att leda de förhandlingarna. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) frågade under toppmötet Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz om denne avsåg driva frågan om omfördelning i ministerrådet.

– Det svarade Sebastian Kurz ja på och då får vi ta det på allvar. Men det är klart att det är något vi får se längre fram hur det blir. Det är upp till bevis, sade Löfven efter toppmötet.

Under en presskonferens på fredagen, en vecka efter toppmötet, lät dock Kurz betydligt försiktigare. Han pratade om att dela upp de sju rättsakterna, som tidigare setts som ett paket, och klubba de fem där man är enig men att det kanske inte går att komma överens om de två kvarvarande kontroversiella förslagen.

– Det är vår uppgift att fortsätta arbetet men det med ett realistiskt synsätt. Jag kan inte lova något som vi inte kan hålla, sade Kurz på fredagen.