EU-parlamentariker Kristina Winberg. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverigedemokraterna byter partigrupp i EU

Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker allierar sig med konservativa britter och nationalkonservativa polacker.

Den konservativa EU-kritiska partigruppen ECR meddelade på tisdagen att de två EU-parlamentarikerna från Sverigedemokraterna, Kristina Winbergs och Peter Lundgrens, ansökan om att få gå med accepterats.

– Sverigedemokraterna rör sig mot att bli ett viktigt parti i Sveriges regering, vi välkomnar deras beslut att stödja ECR-gruppens agenda för betydelsefulla och bestående reformer inom EU, sade gruppens ene ordförande, polacken Ryszard Legutko i ett uttalande.

ECR-gruppen, som är den tredje största i EU-parlamentet, domineras av brittiska konservativa Tories och polska nationalkonservativa Lag och rättvisa, men ingår gör även bland annat Dansk Folkeparti och finländska Sannfinländarna.

Sverigedemokraterna lämnar därmed den EU-skeptiska partigruppen EFDD som leds av brittiska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen.

Både ECR och EFDD betecknas som EU-kritiska men den sistnämnda, som Sverigedemokraterna nu lämnar, anses vara den mest kritiska.

Åkesson glad

Ett byte från EFDD till ECR har varit på agendan ett tag, redan när partiet kom in i EU-parlamentet ansökte det om att få gå med i ECR men fick avslag. SD:s partiledare Jimmie Åkesson välkomnar ECR:s beslut på tisdagen att rösta i de två svenskarna.

– Det här beskedet är givetvis väldigt glädjande. Framförallt innebär detta för oss en breddning och fördjupning av samarbetet med våra nordiska systerpartier och ett stärkt inflytande för oss i Europaparlamentet, men det innebär också att vi får nya värdefulla kontakter med flera europeiska regeringspartier, sade Åkesson i en kommentar.