Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

May klarade tajt omröstning

Samtidigt som den brittiska regeringen med nöd och näppe tog sig igenom en viktig brexitomröstning i underhuset kommer krav på en ny folkomröstning från bland annat den förre premiärministern Tony Blair.

I omröstningar i det brittiska underhuset på tisdagen klarade sig Theresa Mays brexitplan med ytterst snäv marginal. Ett ändringsförslag om att Storbritannien bör gå med i en tullunion med EU röstades ned med 307 mot 301 röster, enligt Reuters. Fyra ledamöter från socialdemokratiska Labour röstade för regeringens linje att inte söka en tullunion.

Så kallade inpiskare för Mays konservativa Tories ska enligt Bloomberg ha hotat att fälla regeringen genom att åkalla en misstroendeomröstning mot premiärministern om partiets ledamöter, som är delade om brexit, inte röstade mot en tullunion med EU.

Krav på ny omröstning

På onsdagen gick den förre brittiske premiärministern Tony Blair ut med uppmaningen att en ny folkomröstning hålls.

– Det är en total röra. När väl detta startats av en folkomröstning kan det ärligt talat bara avslutas med en ny omröstning, sade Blair till AFP.

Han följer en trend där flera brittiska politiker vill se en ny folkomröstning för att nå en lösning på situationen. Den konservativa parlamentsledamoten Sarah Wollaston vill – med hänvisning till tisdagens avslöjande att tre av brexitkampanjgrupperna brutit mot den brittiska vallagen – också att en ny folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap äger rum, skriver The Independent.

– Det måste bli konsekvenser. Vi kan inte ha förtroende för att folkomröstningen var säker och [den] borde göras om, sade Wollaston under en debatt i underhuset.

Även den konservative ledamoten Nicholas Soames och Labours David Lammy framförde  liknande krav.

EU-diskussion på fredag

De 27 medlemsländernas EU-ministrar diskuterar på fredag de pågående förhandlingarna om brexit. Den svenska regeringen utesluter inte risken att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.