EU-minister Ann Linde (S) i diskussion med sin franske och österrikiske kollega.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde: Risker med asylläger i Afrika

EU-minister Ann Linde ser risker med förslagen om asylläger i Nordafrika där europeiska båtar skulle kunna lämna migranter som de plockat upp på Medelhavet.

– Riskerna är att det blir osäkerhet och att man inte får rätt till asylprövning som man har rätt till enligt internationell lag, sade EU-minister Ann Linde (S) i samband med ett EU-möte i Luxemburg på tisdagen.  

Läger för migranter i Nordafrika är en av frågorna som ligger i fokus inför EU:s toppmöte på torsdag och fredag. Då medlemsländerna har svårt att enas internt om vem som ska ansvara för migranter och pröva deras rätt till asyl vill man titta på möjligheten att ta dem till länder söder om Medelhavet och sätta dem i läger där under ledning av FN-organen UNHCR och IOM.

Det var också något som diskuterades på ett förberedande toppmöte i söndags i Bryssel.

Sveriges position oklar

Svenska regeringens hållning i frågan är än så länge oklar. I en intervju med TT förra veckan uteslöt inte statsminister Stefan Löfven (S) asylläger utanför EU.

Enligt Löfvens EU-minister saknas det dock underlag för att fatta beslut.

–  Fortfarande är det alldeles för oklart för att ta någon ställning överhuvudtaget. Som det ser ut nu är det inget som är linje med vad vi tycker. Men vi vet inget ännu så det kan ju ändras, sade Ann Linde.