Slutsatstexten från toppmötet nämner inte alls eurobudgeten som Frankrikes president Emmanuel Macron efterfrågat.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Inga besked om eurobudget

Eurotoppmötet gav inga klartecken till en budget för euroländerna som Frankrikes Emmanuel Macron efterfrågat. Däremot togs beslut om att stärka krisfonden ESM.  

Fredagens eurotoppmöte beskrevs som en historisk viktig händelse på förhand men några revolutionerande framsteg enades inte ledarna om. En egen budget för euroländerna som den franske presidenten Emmanuel Macron drivit på för och som han föreslog gemensamt med Tyskland förbundskansler Angela Merkel inför toppmötet nämns inte alls i mötesslutsatserna.

När det gäller bankunionen och att stärka EU:s banker kvarstår också åsiktsklyftorna mellan nord och syd. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) som också deltog i diskussionen.

– Den gamla åsiktsskillnaden är kvar, sade Löfven.  

Sprickan handlar om att EU-länderna i Sydeuropa, som generellt har mer svajiga banker, vill dela solidariskt på riskerna i banksystemet medan länderna i nord först vill minska riskerna innan de tar större gemensamt ansvar för dem.

Vill stärka EU:s krisfond

Däremot enades ledarna om att stärka EU:s krisfond ESM och att den ska användas som säkerhet, så kallad backstop, till resolutionsfonden som ska används för att lägga ner krisande banker på ett kontrollerat sätt inom EU:s bankunion.

Euroländernas finansministrar ska inom eurogruppen jobba fram en plan för detta fram till december 2018.