Eurokommissionären Valdis Dombrovskis har pekat på vikten att minska andelen dåliga lån i EU. Arkivbild.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Dåliga banklån gäckar ännu Europa

Banker inom EU sitter fortfarande på stora mängder dåliga lån som hotar banksystemet. Störst är problemen i Sydeuropa, två italienska banker är EU:s värstingar medan tre svenska storbanker är bäst i klassen.

”Fyra år efter skuldkrisens slut finns det fortfarande stora mängder dåliga lån som tynger några av de stora europeiska bankernas balansräkningar”.

Det konstaterar kreditvärderaren Moody’s i en färsk rapport.

Summan av alla dåliga lån i EU låg i slutet av förra året på 813 miljarder euro. Det motsvarar 8,3 biljoner kronor eller ungefär åtta svenska statsbudgetar. Det är visserligen lägre jämfört med bottennoteringen 2013 men det är betydligt högre jämfört med nordamerikanska och asiatiska storbanker och lånen utgör alltjämt ett stort problem.

Enligt Moody’s kan höga nivåer av dåliga lån i enskilda banker utgöra en risk för hela banksystemet och i vissa euroländer där andelen är särskilt hög generellt kan det hämma ländernas ekonomiska utveckling.

Italien värst – Sverige bäst

Ser man till enskilda aktörer bland EU:s största banker är det två italienska som spelar i en egen bottenliga. I Intesa Sanpaolo och UniCredit uppgår de dåliga lånen till över tio procent av den totala lånestocken.

Därefter kommer belgiska KBC, österrikiska Raiffeisen Bank och franska Société Générale där de dåliga lånen ligger på 5-6 procent. Några spanska banker ligger strax där under men enligt Moody’s kan deras problem vara underskattade då bankerna inte räknar med övervärderade fastigheter som de återtagit.

De tre bästa bankerna med lägst andel dåliga lån är alla svenska: Swedbank och SEB med en andel på 0,6 procent och Handelsbanken med 0,4 procent.

I Nordea, som nyligen valt att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors för att omfattas av EU:s bankunionregler, ligger de dåliga lånen på 2,1 procent.

De svenska storbankerna, Nordea inräknat, hör även till de banker som är finansiellt starkast. Kapitaltäckningsgraden där man mäter bankens egna kapital i förhållande till riskfyllda tillgångar ligger på mellan 22-27 procent. I botten på den listan ligger spanska  BBVA och Banco Santander med kapitaltäcking på 12 procent.

Störst problem i Sydeuropa

Tittar man på dåliga lån i respektive EU-land sticker Grekland och Cypern ut med extremt hög andel av dåliga lån. I Grekland uppgår de till nästan 45 procent av de totala lånen, i Cypern närmare 39 procent.

Även här ligger Sverige bra till med en andel på 1,0 procent. Bara Luxemburg har lägre andel dåliga lån.