Facebookgrundaren Mark Zuckerberg lovade stärskt dataskydd i förhör med EU-parlamentet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Zuckerberg bad om ursäkt men undvek konkreta svar

Facebooks grundare bad om ursäkt för bristande dataskydd i EU-parlamentets utfrågning. Men han duckade frågor i förhöret där även utfrågarna fick svidande kritik.  

–Vi har inte gjort tillräckligt för att förhindra att verktygen vi har skapat används för att orsaka skada. Det gäller falska nyheter, utländsk inblandning i val och utvecklare som missbrukar personuppgifter, sade Mark Zuckerberg i EU-parlamentets utfrågning på tisdagskvällen i Bryssel.

Förhöret skedde i spåren av skandalen med läckta personuppgifter till analysföretaget Cambridge Analytica.

– Vi tog inte tillräckligt brett ansvar, det var ett misstag och jag beklagar det, fortsatte han.  

Lovade bättring

Zuckerberg lovade dock bättring och att Facebook skulle gå längre än de krav som ställs i EU:s nya dataskyddsregler GDPR bland annat genom ny teknik som AI.

När det gällde att ekonomiskt göra rätt för sig sade Zuckerberg:

– Vi betalar all den skatt som lagen kräver.  

Samtidigt pekade han på omfattande investeringar i Europa, däribland ett datacenter i Sverige.

Svarade inte på frågor

Ledarna från parlamentets olika partigrupper som deltog i förhöret nöjde sig dock inte med Zuckerbergs ursäkter och löften.

Socialdemokraternas tyska gruppledare Udo Bullman kallade förhöret en fars efter att Zuckerberg sluppit svara direkt på varje fråga och bara kom med ett långt sammanfattande svar på slutet.

– Zuckerberg svarade inte på många av de direkta frågorna och de få svaren han kom med var en besvikelse, sade Bullman.

Den belgiska liberal ledaren Guy Verhofstadt var också missnöjd.

– Herr Zuckerberg har bett om ursäkt tiotals gånger men folk har fått nog. Facebook hävdar att det för människor samman men i verkligheten gynnar deras slappa regler dem som vill splittra våra samhällen, sade Verhofstadt och tillade att om bolaget inte skärper sig krävs tuffare lagstiftning.

”Ingen konsert”

Samtidigt fick parlamentsledamöterna själva kritik efter vad som beskrivs som ett lamt förhör. Politico skriver att de snarare försökte framhäva sig själva än ställa Zuckerberg mot väggen med tuffa frågor.

Svenska liberalen Cecilia Wikström som deltog i förhöret var en av dem som fick kritik sedan hon twittrat ut en bild på sig själv och Zuckerberg.  

”Du är inte på någon Beyonce-konsert, du skulle ställa frågor till någon som troligtvis brutit mot många europeiska lagar”, var en av reaktionerna på inlägget.  

Wikström försvarade senare sitt inlägg i Sveriges Radio.

– Jag ser att en del har blivit otroligt provocerade. Jag tycker att det är viktigt att visa att man talar med människor än att man talar om människor, sade hon i Studio Ett.