EU-minister Ann Linde (S) tillsammans med kollegan Gernot Blumel från lika budgetrestriktiva Österrike.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk minister lovar: Jag kommer vara stenhård

Sverige riktade hård kritik mot kraftigt höjd EU-avgift i en första debatt efter att förslaget om nästa flerårsbudget presenterats. Frankrike försvarade i sin tur jordbruksstödet och Polen anklagade kommissionen för maktmissbruk.

– Jag kommer vara stenhård. Jag tror det är viktigt att alla länder får klart för sig att vi kommer ha en tuff inställning i förhandlingarna, sade EU-minister Ann Linde (S) inför ministermötet i Bryssel på måndagen.

Mötet var det första sedan kommissionen lagt fram sitt förslag om nästa flerårsbudget för åren 2021-2027. Under debatten som följde riktade Linde hård kritik mot förslaget som enligt svenska finansdepartementet kan leda till en avgiftsökning på 40 procent för Sverige.

Sverige hör tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike till den budgetrestriktiva gruppen av medlemsländer som inte vill se en större budget än tidigare. Andra länder som traditionellt hållit hårt i plånboken när det gäller bidrag till EU, som Tyskland och Finland, har aviserat att de kan tänka sig att betala mer. Under debatten fick dock Sverige visst stöd från grannen i öst.

– Det är en för hög budget med ett land mindre, sade den finske EU-ministern och högerpolitikern Sampo Terho.

Flera andra ministrar, däribland den franska och spanska, välkomnade kommissionens förslag att slopa alla former av rabatter vilket förra året minskade Sveriges avgift med över sex miljarder kronor.

Åsikterna spretar

Överlag går åsikterna brett isär bland EU-länderna när det gäller kommissionens budgetförslag. De som tar emot relativt mycket jordbruks- och sammanhållningsstöd kritiserade de föreslagna nedskärningarna på fem respektive sju procent. Vissa ministrar presenterade egna siffror och menade att den faktiska minskningen i EU-stöd kommer landa på uppåt uppåt 30 procent.

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt sig vara beredd att titta på jordbruksstödet men hans minister, Nathalie Loiseau, menade att en nedskärning på fem procent var alldeles för mycket.

–  Vi kan inte acceptera denna drastiska nedskärning. Kommissionens förslag innebär att man inte har förståelse för jordbrukarnas situation, sade Nathalie Loiseau.  

När det gällde frågan om att villkora EU-stöd och att kommissionen ska kunna hålla inne med stöd till länder som inte följer unionens rättsstatsprinciper kom som väntat kritik från Polen som är ett av länderna som riskerar att straffas.

Det är maktmissbruk från kommissionen, sade landets EU-minister Konrad Szymański.

Kommissionen: vi har träffat rätt

Den ansvariga budgetkommissionären Günther Oettinger som också deltog i debatten vidhöll dock att förslaget var rimligt och rättvist. Balans var det återkommande nyckelordet i hans mer än 20 minuter långa anförande.

– Vi har fått kritik från öster, väster, nord och syd. Det betyder att vi ligger i mitten, att vi har kommit rätt. Efter er kritik tycker jag ännu mer att vi nått ett välbalanserat förslag, sade Oettinger.

Kommissionären upprepade också uppmaningen att medlemsländerna skulle snabba på förhandlingarna och besluta om budgeten innan EU-valet i maj 2019. Flera medlemsländer tvivlar på att det är möjligt, däribland Sverige som säger sig prioritera kvalitet före hastighet.

Oettinger varnade dock för att det kan dröja ändå till februari 2020 om man inte enas till maj nästa år eftersom EU-valet följs av val av ny kommissionsordförande och ny kommission samt ny ordförande i Europeiska rådet.

– Jag vill inte att någon ska säga att det inte går, det handlar om god vilja, sade Oettinger.