Dålig diplomati. Stefan Löfven (S) kritiserar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för tufft tweet riktat mot Donald Trump.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven kritiserar EU-ordförande för ordkrig med Trump

EU:s ordförande Donald Tusk gick med flera kontroversiella uttalanden till hård attack mot Donald Trump efter beskedet att USA ska lämna kärnavtalet med Iran. Statsminister Stefan Löfven är kritisk.

– Jag begriper det inte, det är väl bättre att vi pratar med varandra, sade Stefan Löfven (S) på det pågående toppmötet i Bulgariens huvudstad Sofia.

Statsministern kommenterade ett inlägg på twitter från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk där han skrev: ”ser man på de senaste besluten från Trump kan man tänka:  med sådana vänner, vem behöver fiender”.

Tusk följde även upp sitt twitterinlägg med att säga att Trump gjort klart och tydligt att det inte finns några illusioner och att EU får klara sig på egen hand.

Uttalandet kom i samband med en middag på onsdagskvällen där EU:s ledare bland annat diskuterade USA:s beslut att införa nya sanktioner mot Iran och lämna kärnavtalet med landet som syftar till att Iran inte utvecklar kärnvapen samt beslutet att införa amerikanska tullar på stål och aluminium som EU vill undantas från.

Statsminister Stefan Löfven håller med om att relationen med USA är ansträngd men han beklagar Tusks hård ord.

– Jag skulle inte ha uttryckt mig så. Jag tycker inte det är rätt att så viktig diplomati hanteras med twitterkommentarer, sade Löfven.

Annons

Står upp för Iranavtal

Samtidigt var EU-ledarna eniga i viljan att bevara avtalet med Iran.

– Vi är fullt eniga om att se till att det här avtalet fullföljs. Det har med europeisk säkerhet och med världens säkerhet att göra, sade Stefan Löfven.  

Det pågår diskussioner om hur man ska försöka se till att Iran fortsatt får de ekonomiska fördelarna som avtalet gav dem trots USA:s sanktioner liksom hur europeiska företag som gör affärer med Iran ska slippa drabbas negativt av sanktionerna.  

Exakt hur det ska gå till är dock oklart. Stefan Löfven beskev frågan som komplicerad.

Tullar: EU förhandlar men inte under hot

När det gäller de amerikanska tullarna på stål och aluminium där EU har ett tillfälligt undantag som går ut i slutet av maj har EU-företrädare gång efter annat sagt att man inte förhandlar med USA under hot. Först måste man få ett permanent undantag, därefter kan EU och USA prata om handelslättnader.  

Enligt Politico pågår dock diskussioner inom EU-kretsen om vad EU skulle kunna erbjuda i utbyte mot undantag. Det uppges handla om så väl avskaffade tullar på amerikanska produkter som tillträde till upphandlingsmarknader, produktsäkerhet och reformer av Världshandelsorganisationen WTO som president Trump kritiserat.