EU- och handelsminister Ann Linde (S) i Bryssel på tisdagen.

Bild: Andreas Liljeheden

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde om USA-förhandlingarna: Inte bra

EU kommer ingen vart med USA i samtalen om tullarna på stål och aluminium. EU-minister Ann Linde är orolig.

Förhandlingarna går inte särskilt bra. Vi upplever inte att det finns en konstruktiv vilja från amerikanernas sida, sade handels- och EU-minister Ann Linde (S) efter tisdagens möte i Bryssel.

1 juni löper undantaget som gör att EU inte träffas av USA:s tullar på stål och aluminium ut.

– Det är nio dagar kvar och då kommer vi antingen få permanent undantag eller så inför USA ståltullar direkt, sade Ann Linde.

Inte förlänga undantag

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ligger i förhandlingar med USA och hon uppger att hon pratar med USA:s handelsminister Wilbur Ross ”flera gånger i veckan”.  

Malmströms bedömning är dock att USA inte nöjer sig med det som EU har erbjudit hittills. EU är villigt att diskutera handelslättnader som kan innefatta ökat marknadstillträde, gasimport, regelsamverkan och reform av Världshandelsorganisationen WTO som president Trump kritiserat.

– Jag tror inte att de tycker att det är tillräckligt, sade Malmström och tillade att det i slutändan är president Donald Trump som fattar beslutet.

Annons

Strafftullar

Skulle USA införa tullar mot EU står unionen redo att införa motåtgärder i form av strafftullar på utvalda amerikanska produkter samt driva process mot USA inom WTO och införa skyddstullar i Europa.

Tyskland uppgavs trycka på för en mjukare position och att EU inte omgående skulle svara med repressalier men enligt Ann Linde står EU enat i frågan om motåtgärder.

– Vi är helt eniga, sade Linde till Europaportalen efter att ha pratat med sin tyska kollega.

Inga förhandlingar under hot

Samtidigt såg Linde positivt på att USA och Kina har kommit överens i sina samtal vilket gör att Kina slipper möta amerikanska tullar tillsvidare. Men medan Kina har gått USA till mötes och lovat att minska sitt handelsöverskott med USA genom ökad import från landet har EU hårdnackat sagt att man inte ”förhandlar under hot”.

Och när det gäller USA:s krav att EU ska sätta ett tak för sin stålexport så blir det blankt nej.  

– Det är fullständigt uteslutet. Det är inte förenligt med WTO:s regler. Och vi är en marknadsekonomi, vi kan inte strypa vår egen export, säger Linde.