Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Macron söker gemensam EU-linje

Frankrike och Tyskland lovar nya stora EU-förslag till juni men har svårt att enas om vad.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades på torsdagen i Berlin för att lägga upp sin EU-strategi.

De lovade att till EU:s toppmötet i slutet av juni i år enas om gemensamma linjer och ”ge svar på tidens stora frågor”, enligt Merkel.

– Vårt gemensamma mål är leverera en delad vision om de stora frågorna, sade Macron och lyfte bland annat fram eurosamarbetet, migration, säkerhet, energi och utrikespolitik.

De två länderna, som ofta beskrivs som EU:s motor eftersom de måste vara överens för att saker ska hända, har svårt att enas om vad.

– Det finns naturligtvis fortfarande olika utgångspunkter i Tysklands och Frankrikes åsikter. Vi behöver en öppen debatt och kunna kompromissa, sade Merkel.

Frankrike driver bland annat på för en eurobudget och en gemensam eurofinansminister och valutafond medan Tyskland föredrar att fokusera på konkurrenskraft och ekonomiska reformer i medlemsländerna.

På en fråga till Merkel om vilka områden hon skulle kunna tänka sig gå Macron till mötes svarade hon med att räkna upp tidigare tyska position som att få bankunionen helt på plats och ökad konkurrenskraft.

– Vi för delvis in andra aspekter men jag tror att summan av våra förslag i slutänden kommer leda till ett bra utfall, sade Merkel.

Macron slog undan påståendet att Tyskland bromsar i arbetet i euroländerna och att det inte är förslagen i sig som är det viktiga utan vart de leder.

– Det viktigaste är inte att reagera på det eller det förslaget utan att vi delar samma slutmål. Att vi har ett politiskt mål, sade Macron.

– Det fattas inte arbete att uträtta, inte heller viljan att gå vidare, avslutade Macron.

Den 17 juni ska ministrar från de två länderna träffas för ett minitoppmöte och försöka enas inför EU-toppmötet två veckor senare.