Emmanuel Macron liknar sprickan mellan EU:s medelmsländer vid ett inbördeskrig.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron varnar Europa: Släpp nationalismen

Den franske presidenten varnar för nationalism och splittring i EU som han vill ge mer makt och pengar. I Berlin får dock några av Macrons förslag kalla handen.

– Vi har splittring och tvivel i Europa, det verkar pågå ett slags europeiskt inbördeskrig. Vi måste få bort nationalismen, sade Frankrikes president Emmanuel Macron under en debatt om Europas framtid i Europaparlamentet i Strasbourg på tisdagen.

Macron varande för den framväxande illiberala demokratin – en term som Ungerns nationalistiske premiärminister Viktor Orbán använder för att beskriva sin politik.

Den franske presidenten vill se ett suveränt EU med mer makt och större finansiella muskler.  Samarbetet inom säkerhet, försvar och migration måste få mer resurser, till exempel genom miljöskatter och skatter på finansiella transaktioner och digitala bolag som kan gå direkt in i EU:s budget.

Macron upprepade därmed några av de förslag som han lanserade i ett stort tal i höstas på Sorbonneuniversitet.

”Ger hopp för Europa”

Anförandet gillades av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som menade att det gav Europa hopp. Även ledarna för EU-parlamentets större politiska grupper – de konservativa, socialdemokraterna och liberalerna välkomnade Macrons idéer.

Bland de svenska ledamöterna gavs både ris och ros.

–  För mig som liberal är det självklart att Sveriges nästa regering måste våga ingå i en grupp, anförd av Merkel och Macron, för ett starkare, mer sammansvetsat och handlingskraftigt EU, kommenterade Cecilia Wikstöm (L).

Moderaten Gunnar Hökmark var däremot skeptisk.

– Det måste bli slut på tron att Europa löser sina problem genom mer makt till EU-kommissionen och till Bryssel. Det leder inte till fler eller bättre beslut, bara till nya motsättningar, sade han.

Motstånd i Berlin

När det gäller Macrons planer för eurosamarbetet som omfattar en gemensam finansminister, egen budget för euroländerna som ska kunna ge omfattande stöd vid kristider och en europeisk valutafond så växer dock motståndet i Berlin.   

Tyskland vill varken se en ny budget eller finansminister. I frågan om en europeisk valutafond, EMF, ska Angela Merkel vara mer välvillig men hennes parti, kristdemokratiska CDU, kan grusa de planerna. Partiet vill att nationella parlament som tyska förbundsdagen ska ha mer att säga till om och man menar att det krävs fördragsändring i EU vilket gör frågan betydligt mer komplicerad.

CDU vill inte heller använda den föreslagna valutafonden som en säkerhetsmekanism för att hantera krisbanker inom bankunionen enligt ett partidokument som har tagits fram och som ska diskuteras i förbundsdagen under tisdagen.

Dokumentet har kritiserats både av CDU-medlemmar och av de tyska socialdemokraterna som sitter i regering med Merkel.

– Fröken nej in Berlin har visat hur svårt det kommer bli att reformera EMU, sade EU-parlamentets tyska socialdemokratiska ledare Udo Bullman under debatten med Macron.  

Möte med Merkel

Macron och Merkel ska träffas på tu man hand i Berlin på torsdag för att se om det går att samordna de mer långtgående franska EU-planerna med de mer försiktiga tyska. Parterna behöver nå mer samsyn innan EU-toppmötet i slutet av juni där stats- och regeringscheferna ska fatta konkreta beslut om hur EMU ska reformeras.