Handelskommissionär Cecilia Malmström har förhandlat med sin amerikanska motpart för att undantas USA:s tullar.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgifter: EU slipper Trumps tullar

EU och sex andra länder uppges tillsvidare slippa de amerikanska tullarna på stål och aluminium som träder i kraft i morgon fredag.  

Enligt nyhetsbyrån AFP har USA:s chefsförhandlare Robert Lighthizer uppgett att EU och sex andra länder tillsvidare kommer undantas de tullar på stål och aluminium som USA:s president Donald Trump annonserat och som kommer träda i kraft på fredag.

Förutom EU-länderna undantas Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Mexiko och Sydkorea.

Annons

Uppgifterna har dock inte bekräftats av Donald Trump själv. Den amerikanska presidenten annonserade 1 mars tullar på stål (25 procent) och aluminium (10 procent) för att skydda amerikansk industri. Enligt Trump för EU och andra länder en orättvis handelspolitik vilket har lett till ett stort handelsunderskott i USA.  

EU har hotat med motåtgärder men samtidigt jobbat för att unionen ska undantas tullarna. Handelskommissionär Cecilia Malmström befinner sig just nu i Washington för att förhandla med sina amerikanska motparter.

Frågan om hur EU skulle svara på amerikanska tullar skulle tas upp på det pågående toppmötet i Bryssel med EU:s stats- och regeringschefer. Men ordföranden Donald Tusk har enligt källor på mötet skjutit fram frågan i väntan på klarare besked från USA.