Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ha träffats sex gånger på tu man hand. Arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tunga frågor när Löfven träffade Merkel

Angela Merkel tonar ned vikten av tvingande flyktingomfördelning mellan EU-länderna efter mötet med statsminister Stefan Löfven. Hon lovar samtidigt nära samarbete med Sverige i EU:s kommande budgetförhandlingar trots att de två länderna har olika ingångsvärden.

Stora EU-frågor stod på dagordningen när statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen besökte Tysklands nyinstallerade förbundskansler Angela Merkel i Berlin. EU:s nya asylsystem var en av frågorna där länderna har haft liknande syn men där kristdemokraten Merkel nu tonar ned sitt tidigare krav på en obligatorisk omfördelning av flyktingar – något som även Sverige tidigare drivit hårt.

Angela Merkel förespråkar en ”en rättvis bördefördelning”.

– Det betyder ju inte att alla har samma uppgifter. Vi vill inte arbeta genom att sätta press utan genom att övertyga, sade Angela Merkel.

Stefan Löfven tryckte inte heller på för en tvingande omfördelning utan  att alla parter måste vara redo att bidra till en kompromiss.

– Helt grundläggande är att alla länder på något sätt är med och tar ansvar för att ta emot människor. Det kan inte bara några länder göra. Om vi inte klarar detta så skadar det EU-samarbetet och det måste fler länder tänka på, sade Löfven.

De båda hoppas att en uppgörelse om EU:s asylpolitik kan nås i juni.

Olika syn på EU:s långtidsbudget

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget efter 2020 hör Sverige till en grupp med bara fyra länder – Danmark, Österrike och Nederländerna – som uttryckligen sagt att de inte vill att den ska öka.

– Vi kan inte acceptera en situation där Sverige hela kommande reformutrymme äts upp av en ökad EU-avgift, sade Stefan Löfven.

Ännu finns inget skarpt budgetförslag med något sådant krav, i början av maj väntas EU-kommissionen presentera sitt bud.

I och med att budgetrestriktiva Storbritannien lämnar unionen och den nya tyska regeringskoalitionen säger sig redo att öka sin EU-avgift har Sverige tappat viktiga likasinnade. Men Angela Merkel lovar ändå nära samarbete med Sverige och andra EU-länder som liksom Tyskland är nettobetalare – de betalar in mer till EU-budgeten än de får tillbaka i olika EU-stöd.

– [Vi] är beredda att betala in något mer i EU:s budget. Men det betyder ju inte att alla önskningar kan gå i uppfyllelse. Vi har kommit överens om att nettobetalarna ska arbeta mycket tätt tillsammans, sade Merkel.

Sverige söker ny allierad

Efter den brittiska brexitomröstningen 2016 har Tyskland blivit en allt viktigare EU-partner för Sverige som tidigare ofta tog rygg på Storbritannien i många frågor.

Det är sjätte gången Löfven och Merkel träffas på tu man hand, den senaste gången för knappt ett år sedan i Stockholm. Merkel är en av de EU-ledare som Löfven träffar allra mest.

– Tyskland är en mycket viktig partner för Sverige, inte minst i EU-arbetet. Jag uppskattar ditt ledarskap, sade Löfven till Merkel.

Fredagens möte med statsminister Stefan Löfven är dock inte det viktigaste för Angela Merkel. Senare samma dag träffar hon Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.