Bild: Marinette Nyh Radebo / Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige ökar försvarssamarbete med Ukraina

Sverige ska fördjupa försvarssamarbetet med Ukraina och utbilda landets soldater. Samtidigt överväger Sverige att delta i en FN-ledd insats i det krigsdrabbade landet efter ett möte med ledare i Kiev.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade på måndagen Ukrainas president Petro Porosjenko och landets försvarsminister Stepan Poltorak i Kiev.

Efter mötet stod det klart att Sverige och Ukraina planerar att fördjupa sitt försvarssamarbete. Under året ska Sverige delta i stödinsatsen som går under namnet UNIFIER där man utbildar ukrainska soldater och militärpoliser i bland annat ammunitionshantering. Insatsen leds sedan 2014 av Kanada. Från och med september väntas Sverige ha personal på plats.

Öppnar för deltagande i FN-styrka

På diskussionsagendan stod även en potentiell FN-insats i östra Ukraina.

– Det skulle ha en stabiliserande verkan i hela regionen och det är väldigt viktigt för oss, sade Peter Hultqvist i samband med mötet enligt Kyiv Post.

Tidningen tolkar uttalandet som att Sverige överväger att delta i den eventuella insatsen.  

I pressmeddelandet som svenska försvarsdepartementet skickade ut i samband med mötet var Hultqvist dock lite mer försiktig:

- Innan Sverige kan ta ställning till ett eventuellt deltagande i en FN-ledd insats krävs en klar bild av förutsättningarna, sade han i det skriftliga uttalandet.