Hoppa till artikelns andra spalt.

Politiskt dödläge när Italien väljer bort traditionella partier

Femstjärnerörelsen blir största parti i ett italienskt parlamentsval utan tydliga regeringsalternativ. Samtidigt får EU-kritiska partier stöd av en majoritet av italienarna.

Med drygt trettio procent av rösterna blir populistiska Femstjärnerörelsen för första gången Italiens största parti. Det står klart efter söndagens parlamentsval till underhuset och senaten.

– Ingen kommer kunna regera utan Femstjärnerörelsen. Bara en regering med Femstjärnerörelsen kommer att kunna presentera ett verkligt program för landet sade Riccardo Fraccaro, parlamentsledamot för partiet enligt Il fatto quotidiano och tillade att man är redo att inleda regeringssamtal med alla partier.

Högerextrema och nationalistiska Lega gick kraftigt fram och ser ut att bli tredje största parti med knappt en femtedel av rösterna, enligt preliminära siffror. De EU-kritiska partierna Lega och Femstjärnerörelsen fick därmed tillsammans över hälften av rösterna.

Annons

Lega ingår dock ingår i en högerkoalition under förre premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia som blev den största konstellationen med runt 37 procent, vilket inte är tillräckligt för majoritet. Vänsterkoalitionen stöddes av runt 23 procent av italienarna.

Den italienska tidningen La Stampas förstasida pryddes på måndagen av rubriken ”Italien är oregerbart”. ”Osäkra Italien, svårt att styra”, heter det på Il Messaggero framsida. Il tempo toppar med ”Högermitten störst, Femstjärnerörelsen i uppsving. Men det finns ingen majoritet: Vilken röra.”

Traditionella partier förlorare

Högerpartiet Forza Italia blev valet stora förlorade med ett fall från 30 till 14 procent av rösterna. Det nuvarande socialdemokratiska regeringspartiet Demokratiska partiet tappade över tio procentenheter stöd till 19 procent.

Sammanlagt sex partier ser ut att klara valspärren på tre procent och valdeltagande beräknas till runt 75 procent vilket är ungefär samma nivå som förra valet 2013.