Storbritanniens premiärminister Theresa May på väg in till EU-toppmötet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

May: Ett mönster av rysk aggression

Storbritanniens premiärminister Theresa May höjer tonläget mot Moskva inför dagens EU-toppmöte.

– Ryssland har organiserat en skamlös och hänsynslös attack mot Storbritannien där man försökte mörda två personer på Salisburys gator, sade May på väg in på torsdagens EU-toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Hon har fört upp frågan på högsta politiska nivå när medlemsländernas stats- och regeringschefer ska diskutera en lång rad dagsaktuella frågor.

May anser att attacken på en ex-spion och dennes dotter är en del av en mer omfattande rysk fientlighet.

– Det är tydligt att det ryska hotet inte respekterar gränser. Incidenten i Salisbury utgjorde en del i ett mönster av rysk aggression mot Europa och sina nära grannar, sade May.

EU-ledarna ska diskutera hur hårt uttalande man ska göra mot Ryssland men inga ytterligare sanktioner mot landet väntas i detta läge.

Statsminister Stefan Löfven (S) och de flesta ledare har ställt sig bakom slutsatsen att det troligtvis är Ryssland som ligger bakom den nervgas som användes i attacken.

– Jag förväntar mig ett skarpt uttalande. Ryssland måste svara på hur det kan komma sig att en nervgas som klassas som ett kemiskt vapen, producerat i Sovjetunionen, övertagit av Ryssland, kan hamna i ett mordförsök i Storbritannien, sade Löfven.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras hade dock en mer försiktig linje, landet har tidigare varit skeptiskt till ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Vi måste uttrycka solidaritet med Storbritannien, med det brittiska folket men samtidigt måste vi undersöka. Jag anser att vi måste vara mycket ansvarstagande i den frågan, sade Tsipras.

May ska under mötet diskutera frågan i ett särskilt möte med den franske presidenten Emmanuel Macron och den tyska förbundskanslern Angela Merkel.