En oroad Stefan Löfven (S) diskuterar med sin italienska kollega Paolo Gentiloni.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven om USA:s agerande: allvarligt

Även om EU tillsvidare slipper USA:s tullar är statsminister Stefan Löfven oroad över landets nya tullar mot Kina och de kinesiska motåtgärderna.

Det är allvarligt. Det finns en positiv [ekonomisk] utveckling i hela världen. Då riskerar den här frågan att vända den utvecklingen, det är oroande, sade Stefan Löfven (S) på fredagen på EU:s toppmöte i Bryssel där tullar och handel seglat upp som en av de hetaste frågorna.

Under mötets gång kom besked om att EU, åtminstone tillfälligt, undantas USA:s nya tullar på stål och aluminium. Samtidigt meddelade den amerikanska presidenten tullar på 1 300 kinesiska varor vilket ökar oron för ett globalt handelskrig.    

Stefan Löfven påpekar att det för ett litet land som Sverige är viktigt att handeln fungerar men han ser ändå positivt på att Sverige och EU fått undantag.  

Beskedet från USA är ett tecken på att det kan gå rätt väg. Vi förväntar oss ett permanent undantag, sade Löfven.

Annons

Redo att prata framtid med Storbritannien

Under fredagens möte enades stats- och regeringscheferna annars om riktlinjer för de kommande brexitförhandlingarna som rör den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Det är den sista pusselbiten i EU:s position i förhandlingarna och riktlinjerna utgör grunden för det som ska bli ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien efter utträdet.

EU vill se ett så nära samarbete som möjligt, inte bara inom handel utan även i kampen mot terrorism, internationell brottslighet samt inom säkerhets- och försvarspolitiken. Samtidigt upprepar man att Storbritannien inte kan ”plocka russinen ur kakan” – enskilda brittiska sektorer, såsom finanssektorn, kommer inte få tillträde till EU:s inre marknad.  

Inget är klart

Svåra frågor kvarstår också att lösa när det gäller hur själva utträdet ska gå till. Den knivigaste sägs vara hur man ska undvika en gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland. Storbritanniens premiärminister Theresa May jobbar på att ta fram en lösning men hon har även godkänt EU:s reservplan i händelse att britterna själva inte kan lösa frågan. Reservplanen innebär att Nordirland blir kvar på EU:s inre marknad vilket i praktiken skulle innebära en gräns i Irländska sjön mellan Nordirland och övriga Storbritannien.  

En annan utestående fråga som inte tidigare nämnts i utkastet till riktlinjer men som kom med i de slutgiltiga är hur den brittiska enklaven Gibraltar ska hanteras vilket är viktigt för Spanien.