Sittande president Vladimir Putin vann som väntat det ryska presidentvalet som inte klassades som ett riktigt val av OSSE.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Inget riktigt val i Ryssland enligt observatörer

Det ryska valet kantades av begränsningar av grundläggande rättigheter. Det var inte ett riktigt val enligt internationella valobservatörer.

Valobservatörer från organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, pekar på flera brister i söndagens presidentval i Ryssland där sittande president Vladimir Putin fick drygt 75 procent av rösterna.

Restriktioner av mötes-, förenings-, och yttrandefriheten skapade brist på verklig konkurrens enligt organisationen som granskade valet med över 500 observatörer.

–  Ett val utan verklig konkurrens som vi har sett i det här fallet är tyvärr inget riktigt val. Där många grundläggande friheter begränsas och där resultatet är givet förlorar nästan valet sin mening, sade den tyska parlamentarikern Michael Georg Link som ansvarade för OSSE:s observatörsuppdrag på en presskonferens i Moskva på måndagen.   

OSSE pekar också på att medierapporteringen saknat kritisk granskning och att den dominerats av Vladimir Putin.

Annons

– Försök att öka valdeltagandet låg mer i fokus än valet i sig. Det är tydligt att det inte har varit ett val på lika villkor, sade Norges förre utrikesminister Jan Petersen som har lett den mer långsiktiga valövervakningen i Ryssland.

Påtryckningar

Enligt den ryska valmyndigheten var det betydligt färre incidenter i gårdagens val jämfört med det föregående 2012 och ingen ska ha varit allvarlig.

Men enligt BBC har det ändå rapporterats om valfusk i hundratals vallokaler runt om i landet. Valfunktionärer ska ha stoppat in extra valsedlar i urnorna, observatörer ska ha hotats och kameror som övervakar lokalerna ska ha dolts av ballonger och andra föremål.

Anställda och studenter sägs också ha utsatts för påtryckningar för att gå och rösta.

Kreml hade hoppats på att 70 procent valdeltagande för att ge legitimitet till den på förhand klara vinnaren Vladimir Putin. Trots omfattande kampanjer och löften om priser för de som tog sig till vallokalerna landade valdeltagandet runt 63 procent.