Annons

EU-kommissionen föreslår åtgärder för att minska andelen dåliga lån i europeiska banker.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill städa upp bland dåliga banklån

Skärpta kapitalkrav och snabbare indrivning av skulder utan att gå via domstol. Det är några av kommissionens förslag för att minska dåliga lån i europeiska banker.

– Målet är enkelt: att snabba på minskningen av dåliga lån i europeiska banker och hindra att det byggs upp nya nödlidande lån. Det kommer göra att banker kan låna ut mer till företag och hushåll och bidra till att skapa jobb och tillväxt, sade Valdis Dombrovskis, EU-kommissionär med ansvar för finansiella tjänster och kapitalmarknaden.

Kommissionen föreslår fyra åtgärder för att minska andelen dåliga lån, eller nödlidande lån som det heter, i europeiska banker, se detaljer i vänsterspalt. Det handlar dels om att bankerna ska sätta av mer pengar för att kunna hantera lån som de kanske inte får tillbaka.

Kommissionen vill också att banker ska kunna driva in skulder snabbare och kunna sälja av bakomliggande säkerheter som hus och andra tillgångar utan att behöva gå via domstol. Det ska dock bara gälla lån till företag.

Utveckling av en andrahandsmarknad så att banker ska kunna sälja av sina dåliga lån till andra investerare är en annan åtgärd som föreslås liksom tekniskt stöd till EU-länder som tvingas hantera krisande banker till följd av dåliga lån.  

Inget stort problem i Sverige

Enligt kommissionen behövs åtgärderna då dåliga lån fortfarande utgör en risk i den europeiska ekonomin. Andelen dåliga lån har visserligen minskat från 6,7 procent i slutet av 2014 till 4,4 procent. Men det finns fortfarande fler dåliga lån idag jämfört med tiden före finanskrisen och i länderna som fått krisstöd från EU är andelen dåliga lån särskilt hög.

Värst är det i Grekland där andelen dåliga lån till företag och hushåll uppgår 46,7 procent. Därefter kommer Cypern med 32,1 procent följt av Portugal, Italien, Bulgarien och Irland.

Lägst andel dåliga lån har bankerna i Luxemburg, 0,7 procent. Näst lägst andel har svenska och finska bankerna där andelen dåliga lån uppgår till 1,2 procent.